Oligarhii ruși pierd miliarde de euro în programul financiar al zonei euro pentru Cipru

Publicat: 18 03. 2013, 11:03
Actualizat: 07 02. 2016, 10:43

Taxa pe depozite bancare pe care Cipru trebuie să o aplice pentru a primi ajutor financiar din partea zonei euro îi va costa mai multe miliarde de euro pe rușii bogați, experții estimând că aceștia ar avea în conturi în această țară până la 35 de miliarde de euro, informează Mediafax, citând AFP.

„Încrederea în Cipru ca loc sigur în care să-ți plasezi banii se va ajunge la zero”, a declarat, pentru agenția rusă de presă Interfax, Anatoli Aksakov, reprezentant al asociației regionale a băncilor rusești.

Miniștrii de Finanțe ai statelor din zona euro au convenit, sâmbătă, taxarea depozitelor bancare din Cipru, parte a unui pachet de ajutor financiar de 10 miliarde de euro. Taxa se va situa la 6,75% pentru depozitele de până la 100.000 de euro și la 9,9% pentru cele care depășesc acest prag.

Fondurile rusești care vor fi probabil afectate se situează la 15,4 miliarde de euro, a estimat Aksakov, în timp ce ediția rusească a revistei Forbes a înaintat o estimare mult mai ridicată, de până la 35 miliarde de euro.

Potrivit Forbes, Moody’s a estimat anul trecut dezpoite de 19 miliarde de dolari ale rușilor în băncile cipriote, la care se adaugă fonduri de încă 12 miliarde de dolari deținute de băncile din Rusia.

Forbes citează și alte estimări din presa locală, care situează depozitele rușilor la 8-35 miliarde de euro.

„Rușii au pierdut până la 3,5 miliarde de euro într-o singură zi. Știrea despre taxa de 10% pe depozitele din Cipru a stârnit panică în rândul rușilor foarte bogați”, se arată într-un editorial postat pe site-ul Forbes Rusia.

Potrivit Interfax, vicepreședintele asociației băncilor regionale din Rusia, Alexander Khandruiev, a sugerat ca Moscova să negocieze un acord cu Cipru pentru a reduce sau chair elimina taxa, în schimbul unui nou ajutor financiar.

Ministrul de Finanțe cipriot, Michalis Sarris, urmează să viziteze Moscova în această săptămână.

Rusia a împrumutat Ciprului 2,5 miliarde de euro în 2011. Guvernul de la Nicosia a cerut un nou ajutor financiar de cinci miliarde de euro, însă Rusia a refuzat, afirmând că este responsabilitatea UE să ajute financiar insula.