Organizația Mondială a Sănătății a cerut guvernelor accize mai mari la tutun. România, între țările sărace cu cele mai mari taxe la tutun

Publicat: 07 07. 2015, 18:13
Actualizat: 06 09. 2019, 17:53

Raportul OMS asupra epidemiei globale de consum de tutun – Report on the Global Tobacco Epidemic 2015  -prezentat marți la Manila, arată că doar 33 de țări din lume au impus majorări cu 75 la sută din prețul unui pachet de țigări — o măsură recomandată de OMS. Majoritatea țărilor au impus taxe prea mici la tutun și produsele sale derivate în timp ce unele state nu prevăd niciun fel de accize.

„Majorarea accizelor la produsele derivate din tutun este una din formele cele mai eficiente și mai rentabile pentru a reduce consumul acestor produse nocive, în timp ce sunt generate totodată venituri publice”, a argumentat directoarea generală a OMS, Margaret Chan.

Raportul arată că România se numără între cele șapte țări din lume, alături de Bangladesh, Bosnia și Herțegovina, Croația, Kiribati, Noua Zeelandă și Seychelles, care au majorat taxele pe țigarete la mai mult de 75% din prețul de vânzare cu amănuntul. 

Din 2012, cinci dintre țările cu venituri reduse – Bangladesh, Bosnia și Herțegovina, Kiribati, România și Seychelles – au intrat în categoria țărilor cu cele mai mari taxe la țigări, mai relevă raportul. 

Prezentarea Raportului a avut loc în acest an la Manila în semn de recunoaștere a eforturilor realizate de Filipine în combaterea consumului de tutun, după ce această țară a majorat taxele la acest produs cu peste 300 la sută, a informat un responsabil al acestei organizații a ONU.

Nivelul accizei specifice la țigarete pentru perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016 este de 314,68 lei/1.000 țigarete, potrivit unui ordin al ministrului Finanțelor Publice, publicat în Monitorul Oficial.

Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova & Bulgaria, a comentat în urmă cu două săptămâni proiectul Codului Fiscal unde „singurele taxe care cresc sunt accizele la țigarete”.

„Dincolo de propunerile surprinzător de liberale, menite sa castige simpatia mediului de afaceri – reducerea TVA de la 24 la 19%, eliminarea taxei pe stalp si a taxei de 7 eurocenti la carburanti – nu putem sa nu remarcam ca, in proiectul noului Cod Fiscal, singurele taxe care cresc, sunt, din nou, accizele pentru tigarete! In proiectul votat ieri in plenul Camerei Deputatilor, nivelul accizei totale creste in ianuarie 2016 la 447 lei, de la 412 lei, in prezent! Ceea ce înseamnă o creștere neprevăzută de 35 de lei pe mia de țigarete si o devansare fata de prevederile aprobate recent, potrivit cărora acciza la țigarete urma sa crească,  la 1 aprilie 2016, cu rata inflației”, a comentat Gilda Lazăr.