Organizația oamenilor de afaceri cere Guvernului să oprească „terapia de șoc” din sistemul fiscal

Publicat: 01 11. 2017, 15:32

„Propunem Guvernului să luăm o pauză de 3-5-6 luni, cât e nevoie, ca să ajungem la un consens, iar după aceea să nu mai schimbăm nimic în regimul fiscal timp de cel puțin trei ani. Nimic nu ne grăbește, suntem pe creștere economică și nu avem date sau informații că ar veni vreo criză în viitorul apropiat. Nu avem motive de hei-rupisme, haideți să nu repetăm experiențele din 2010″, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, Dragoș Anastasiu, președintele CDR.

„Opriți terapia de șoc”, a spus și Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri, care a amintit că și consilierul guvernamental Cristian Socol a propus „un pas lateral” față de aceste măsuri.

Guvernul a lansat săptămâna trecută în dezbatere publică o serie de măsuri fiscale, între care se numără mărirea la un milion de euro a plafonului până la care IMM-urile vor plăti impozit pe cifra de afaceri (1%), scăderea de la 39,25% la 37,25% a contribuțiilor sociale, la care se adaugă mutarea CAS de la angajator la angajat, splitarea plății TVA și creșterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei. Niciuna din aceste măsuri nu este agreată de reprezentanții CDR.

„Am înțeles acest mesaj, că economia nu mai poate crește cu salarii mici, și suntem gata să mărim salariile, dar nu printr-o măsură administrativă care nu a fost discutată cu noi și nu are un studiu de impact. Ca întreprinzător, este problema mea dacă măresc sau nu salariile, trebuie să fiu lăsat să îmi urmez logica. Creștem salariile, dar mai întâi să creăm sursa din care să facem asta”, a mai spus Florin Pogonaru.

Referindu-se la mutarea CAS din sarcina angajatorului în a salariatului, reprezentanții CDR au arătat că această măsură va induce costuri suplimentare angajatorilor, contrazicând teza oficială potrivit căreia ar fi o măsură neutră pentru angajator și o oportunitate pentru angajat de a-i crește salariul.

Cu o zi în urmă, premierul Mihai Tudose a participat la ședința Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, patronatele dând asigurări că trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat nu va reduce salariile angajaților.

Premierul Mihai Tudose și ministrul de finanțe, Ionuț Mișa, au reiterat ideea că trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat nu vor afecta salariile nici în mediul privat, nici în sectorul public. „Am vorbit cu mediul de afaceri, salariile vor crește. Mediul de afaceri mi-a spus că e o oportunitate de a-și plăti mai bine oamenii”, a declarat șeful Executivului.

„Patronatele au apreciat că este vorba despre o măsură foarte bună, sindicatele s-au pronunțat pentru păstrarea actualei legislații în ceea ce privește plata contribuțiilor pe salarii”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

De asemenea, creșterea salariului minim la 1.900 de lei începând de anul viitor, potrivit obiectivelor programului de guvernare, a fost agreată de reprezentanții sindicatelor și nu a întâmpinat opoziție din partea celor ai patronatelor.

Coaliția pentru Dezvoltarea României are doar câteva din organizațiile membre care au participat și la Consiliul Național Tripartit, astfel că se consideră neconsultate de către Guvern în legătură cu noul pachet fiscal, respingând măsurile astfel propuse.