PESIMISM. Șefa FMI aduce vești proaste. Ce riscuri sunt ca noul coronavirus să arunce lumea în recesiune economică

Publicat: 05 03. 2020, 09:10
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, avertisment despre efectele noului coronavirus

Șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a avertizat că epidemia de coronavirus alungă speranţele pentru o creştere economică solidă în 2020.

Șefa FMI spune că răspândirea globală a noului coronavirus alungă orice speranţă de creştere economică solidă în 2020. Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva a precizat că o treime din cele 189 de ţări membre ale fondului sunt afectate în prezent, relatează Mediafax.

FMI se aşteaptă ca în 2020 creşterea economică mondială să se situeze sub rata de 2,9% din 2019, iar previziunile revizuite vor fi publicate în săptămânile următoare, a spus Georgieva.

Noua estimare este în scădere cu peste 0,4 puncte procentuale, de la creşterea de 3,3% pe care FMI o estimase în ianuarie, pe măsură ce tensiunile comerciale dintre SUA şi China s-au redus.

Va fi sau nu recesiune economică?

Georgieva a refuzat să spună dacă epidemia ar putea împinge lumea într-o recesiune.

FMI pune la dispoziţie o finanţare de urgenţă de 50 de miliarde de dolari, care include împrumuturi cu dobândă redusă sau fără dobândă care ar putea ajuta ţările sărace, cu sisteme de sănătate slabe, să răspundă epidemiei.

Comitetul Monetar şi Financiar Internaţional, format din 24 de membri, a solicitat fondului „să folosească toate instrumentele sale de finanţare disponibile pentru a ajuta ţările membre aflate în nevoie”.

Georgieva şi preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, au subliniat importanţa acţiunilor coordonate pentru a limita impactul economic şi uman al virusului.

Sistemul financiar mondial, mai rezistent decât înainte de criza financiară din 2008-2009

În China, chiar dacă răspândirea virusului a încetinit, creşterea va fi sub cea mai recentă prognoză a FMI, de 5,6% în 2020, a spus Georgieva.

Georgieva apreciază că sistemul financiar mondial este mult mai rezistent decât înainte de criza financiară din 2008-2009, dar a subliniat că factorii de decizie trebuie să ia măsuri coordonate şi să impună măsuri de precauţie în cazul în care epidemia se va agrava.