PIB a crescut în trimestrul al doilea cu 0,5% față de ianuarie-martie

Publicat: 14 08. 2012, 10:22
Actualizat: 31 07. 2014, 15:16

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în trimestrul al doilea, față de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, după două trimestre consecutive de scădere, astfel că în primul semestru economia a urcat cu 0,8%, serie brută, față de aceeași perioadă a anului 2011.

„Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul II 2012 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul I 2012 (date ajustate sezonier). Față de același trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 1,2% pe seria brută și cu 1,7% pe seria ajustată sezonier. În semestrul I 2012 Produsul intern brut a crescut comparativ cu semestrul I 2011 cu 0,8% pe serie brută și cu 1,4% pe serie ajustată sezonier”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

INS a publicat marți estimările „semnal” privind evoluția PIB în trimestrul al doilea, urmând să anunțe varianta provizorie a indicatorului la 6 septembrie.

La jumătatea lunii iulie ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, a declarat că economia va înregistra o creștere față de trimestrul al doilea de anul trecut și comparativ cu primele șase luni din 2011, fiind posibilă și o ieșire din recesiune tehnică, chestiune însă mai puțin relevantă.

Economia este în recesiune întrucât ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scădere (cu 0,1%) comparativ cu lunile anterioare. Scăderea din primul trimestru a fost limitată de evoluțiile pozitive din agricultură și informații și comunicații.

Guvernul a redus recent prognoza de creștere economică pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, relevă proiectul de rectificare bugetară obținut de MEDIAFAX.

Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobată la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o țintă de creștere economică de 1,8-2,3% din PIB, redusă ulterior la 1,5% din PIB, în urma discuțiilor cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Proiectul primei rectificări bugetare din acest an, programată pentru ultima parte a lunii august, relevă că Executivul și-a redus din nou estimarea de creștere economică, la 1,2% din PIB.

Surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar Internațional au declarat săptămâna trecută agenției MEDIAFAX că experții FMI vor accepta o creștere economică mai mare de 1% pentru acest an, în ciuda producției agricole slabe și a încetinirii economice din zona euro, iar PIB-ul nominal estimat va scădea ușor față de actuala prognoză, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un deflator în creștere de la 3,3 la 4%.

Premierul Victor Ponta a declarat joi că revizuirea în scădere a țintei de creștere economică pentru acest an este generată de efectele secetei asupra agriculturii, dar și de faptul că prognoza fostului Guvern privind fondurile de la Uniunea Europeană efectiv încasate a fost hiperoptimistă.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susținut în principal de evoluția din agricultură, cu un plus de 11,3%, și industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.