Planul Boloș anti-evaziune fiscală: fără cash între firme. Orice leu trebuie să circule electronic

Publicat: 03 10. 2023, 22:58
Actualizat: 03 10. 2023, 22:58
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor

Ministerul Finanţelor Publice a pus în dezbatere, marţi seară, un proiect de hotărâre care prevede modificări legislative majore împotriva evaziunii fiscale. Orice leu trebuie să circule electronic, card, e-bank etc. în contractele comerciale. Reducerea plăților cu numerar va limita posibilitățile de evaziune fiscală și va ajuta la o mai eficientă colectare a taxelor la buget.

Normativele vor conduce la ”o creştere a conformării la utilizarea mijloacelor moderne de plată, cu efecte directe în prevenirea evaziunii fiscale”.

Banii gheață favorizează evaziunea fiscală

”Este bine-cunoscut faptul că utilizarea masivă a numerarului favorizează evaziunea fiscală şi/sau neconformarea (inclusiv îngreunarea executării silite). Decontările prin instrumente bancare impun o disciplină financiară consistentă, permit reconstituirea stării fiscale a persoanelor implicate/ responsabile şi asigură premisele recuperării unor eventuale creanţe fiscale datorate bugetului de stat, stabilite ca urmare a descoperirii unor activităţi ilicite”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului.

Pe urma banilor

De asemenea,”stabilirea trasabilităţii fluxurilor băneşti rezultate din operaţiuni bancare constituie o premisă puternică pentru descurajarea activităţilor ilicite care au ca scop sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale”.

”La fel de importantă precum reducerea evaziunii fiscale este asigurarea unui mediu de afaceri echitabil prin reducerea concurenţei neloiale generată de contribuabilii care utilizează exclusiv/excesiv plăţile în numerar cu scopul de a îşi diminua veniturile impozabile şi de a-şi crea avantaje comerciale comparativ cu cei care îşi îndeplinesc corect obligaţiile fiscale. Nu în ultimul rând, creşterea numărului de comercianţi care acceptă plăţile prin intermediul cardurilor bancare, va putea contribui la creşterea încrederii cetăţenilor în capacitatea statului de a îi proteja de activităţi ilicite şi de a le crea premisele exercitării drepturilor de consumator prin dovada plăţii pentru bunul sau serviciul achiziţionat”, se mai arată în Nota de fundamentare.

Citiți și: Românii, restricționați să cheltuiască mai mult de 5.000 de lei cash pe zi, propune PSD. Firmele vor putea avea limite de plăți inferioare în numerar