Ponta, despre privatizarea Oltchim: „Noi am dus fata la măritat”

Publicat: 28 09. 2012, 21:50
Actualizat: 08 07. 2016, 21:06

Premierul Victor Ponta a declarat vineri seara, la Bruxelles, că, dacă autoritățile nu ar fi îndeplinit procedura „criticată și criticabilă” privind organizarea vânzării pachetului de acțiuni deținut de stat la Oltchim, scrisoarea de intenție convenită cu FMI în august nu ar fi intrat în discuție în boardul FMI de vineri.

„Nu am fi avut în cel mai scurt timp, 20 de minute, o aprobare a scrisorii de intenție. Este cel mai bun semnal pe care România l-ar fi putut primi”, a declarat Ponta, care i-a felicitat pentru eforturile depuse pe guvernatorul BNR și ministrul Finanțelor. 

El a explicat că autoritățile române au îndeplinit cerințele FMI și a comparat organizarea vânzării pachetului de acțiuni cu fata dusă la măritat. „Așa cum v-ar spune domnul Florin Georgescu, noi am dus fata la măritat”

Board-ul FMI a aprobat vineri cea de-a șasea revizuire a acordului preventiv cu România, disponibilizând a șaptea tranșă, în valoare de 430 milioane DST – drepturi speciale de tragere (514 milioane euro), din suma totală de 3,5 miliarde euro, potrivit Mediafax, care citează surse oficiale.

Astfel, suma totală pusă la dispoziția României până în prezent de la începutul acordului cu FMI este de 3,1 miliarde euro.

O misiune a FMI s-a aflat la București în perioada 31 iulie – 14 august pentru cea de-a șasea evaluare a acordului preventiv cu România, la discuții fiind prezenți și reprezentanții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale.

La încheierea negocierilor, șeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, afirma că aprobarea celei de-a șasea evaluări a acordului preventiv în board-ul director al FMI este strict condiționată de implementarea a patru măsuri, care cuprind majorarea prețului la gaze pentru populație și companii de la mijlocul lunii septembrie, plata arieratelor de la autorităților locale, începerea procesului de privatizare a Oltchim și lansarea procedurilor pentru vânzarea a 15% din Transgaz. 

În ceea ce privește oferta Transgaz, prospectul se află în curs de analiză la Comisiei Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Procesul de privatizare a combinatului Oltchim a fost demarat, Dan Diaconescu câștigând la 21 septembrie licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.