Președintele Asociației Române a Băncilor: Anticipăm pierderi majore. Băncile sunt cele care plătesc factura crizei

Sistemul bancar va avea pierderi majore în 2014, ca urmare a procesului de curățare a bilanțurilor de creditele neperformante care ar fi trebuit să se încheie la finalul lunii septembrie, dar nu s-a finalizat încă, a precizat Radu Grațian Ghețea, citat de Agerpres.

Anul trecut, sistemul bancar a avut un profit cumulat de 497 de milioane de lei, în condițiile în care 23 de bănci au raportat profit, iar 17 pierderi. Rezultatul slab, mai exact o treime din câștigul pe care sistemul îl raportase la nouă luni, a fost pus și în 2013 pe seama creditelor neperformante, băncile curățând bilanțurile în ultimele luni ale anului.

„În opinia mea 2014 va fi un an cu o pierdere majoră (în sistemul bancar — nr.). În 2013 sistemul bancar a fost pe ușoară creștere, dar în cei trei ani anteriori a înregistrat pierderi. Deja, la opt luni, a fost anunțată de către Banca Națională a României o pierdere la nivelul sistemului, și nici măcar nu începuse foarte bine procesul de curățire a bilanțurilor”, a spus Ghețea.

Sursă: ZF

Președintele ARB este de părere că băncile au de plătit mare parte din „factura crizei”. Creditele neperformante, respectiv creditele a căror restanță a depășit 90 de zile, trebuie provizionate de către bănci. Practic, instituțiile de credit trebuie să acopere aceste credite, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare.

„Factura crizei o plătește sistemul bancar în mare parte, pentru că toate aceste provizioane pe care trebuie să le facem pentru creditele neperformante înseamnă tot atâția bani pe care nu i-am recuperat de la clienții care au intrat în faliment, pe care probabil nu o să îi recuperăm niciodată la valoare inițială pentru că între timp, clienții fie nu o să mai poată mișca deloc, fie garanțiile pe care le avem nu mai au valoarea pe care au avut-o”, a explicat Ghețea.

O parte dintre aceste credite neperformante sunt externalizate. Președintele ARB susține că procesul este în plină desfășurare, dar, având în vedere complexitatea, nu a fost finalizat la timp.

„Au fost făcute acțiuni de curățire a bilanțurilor, care s-au dorit a fi finalizate undeva în septembrie, cel puțin aceasta a fost solicitarea din partea Băncii Naționale. În opinia mea nu s-au finalizat. Noi am spus că lucrurile nu sunt chiar foarte simple, BNR a înțeles și a zis că cine nu reușește până la 30 septembrie vine și justifică de ce”, a explicat Radu Ghețea.