Președintele BCR: Orice guvern care nu dă 5% creștere economică ar trebui înlăturat de electorat

Publicat: 18 11. 2013, 17:33
Actualizat: 02 02. 2019, 14:09

România este o țară cu un grad redus de îndatorare și un potențial înalt de creștere economică, iar orice guvern care nu va putea oferi, pe termen mediu, un nivel de creștere a PIB de cel puțin 5% ar trebui eliminat de electorat, apreciază președintele BCR, Tomas Spurny.

„Există o discuție despre cât ar trebui să fie creșterea economică. Realist vorbind, ar trebui să fie la 5%. Asta ar trebui să fie ținta și orice guvern care nu dă 5% ar trebui să fie înlăturat de către electorat și electoratul ar trebui să ceară o creștere de 5%”, a spus Spurny, la conferința „15 ani de la lansarea Ziarului Financiar”, organizată la Banca Națională a României.

Ulterior, el a nuanțat, în afara conferinței, arătând că orice guvern ar trebui să asigure cadrul pentru o creștere economică de 2-3% în următorii doio ani, pentru ca mai apoi să ajungă la ritmuri mai înalte de creștere, care să permită o recuperare a declajului de PIB pe locuitor între nivelul din România și media UE.

„Dacă aș fi politician în România aș spune public: trebuie să îndatorăm țara la 60% din PIB cât mai repede posibil, asumându-ne să construim și să oferim x mii kilometri de autostradă, să punem apă și canalizare în țară (…) dar cineva trebuie să spună deschis că această politică de austeritate nu va mai continua”, a mai afirmat Spurnz în timpul conferinței.

Potrivit șefului BCR, România este cea mai bună alegere din Europa din punct de vedere al costului forței de muncă, aflat la treime din media UE, și al taxării. În ceea ce privește dezvolatrea infrastructurii, Spurny afirmă că ar trebui să reprezinte principalul obiectiv al guvernului.

„Datoria României costă cât cea a Italiei în prezent, este incredibil, dar este o realizare importantă. Trebuie să împrumutăm bani, pentru că acum banii sunt disponibili și întrebarea este cât vor mai fi ei disponibili, având în vedere starea lucrurilor în Europa și la nivel internațional. Guvernul trebuie să aibă un singur obiectiv, să construiască infrastructură indiferent de cost, cât mai repede posibil, pentru că așa concurezi cu celelalte țări”, a conchis Spurny.

El crede că un astfel de program ar asigura României în următorii 15 ani un nivel al PIB pe locuitor de 75% din media UE.

România a înregistrat în trimestrul al treilea cea mai puternică creștere economică din Uniunea Europeană, de 1,6%, urmată de Letonia, cu 1,2%, în timp ce economia zonei euro a încetinit la o rată de expansiune de numai 0,1%, după ce a ieșit în trimestrul al doilea dintr-o recesiune prelungită.

La nouă luni, avansul Produsului Intern Brut este de 2,7%. România se plasează în prezent la jumătate față de media UE în ceea ce privește PIB pe locuitor.