Președintele Camerei de Comerț, TRIMIS ÎN JUDECATĂ de DNA, după ce a SCHIMBAT destinația fondurilor europene

Publicat: 15 01. 2019, 10:58
Actualizat: 25 03. 2019, 23:37

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților: Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, Dimitriu Sorin-Petre, la data faptei și în prezent președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (C.C.I.B.), Mihuț Gabriel-Dan, la data faptei director general în cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Mun. București (C.C.I.B.), pentru săvârșirea infracțiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, în formă continuată”, informează DNA, printr-un comunicat de presă.

Totodată, a fost trimisă în judecată și Laurenția Vasilescu, la data faptei director economic al Camerei de Comerț și Industrie a Mun. București, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, destinației fondurilor europene, în formă continuată.

 

 

Potrivit procurorilor, începând cu anul 2009, reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București au demarat derularea a 27 de proiecte, cofinanțate din bugetul Fondului Social European în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013.

„În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că, în perioada 2010-2012, în contextul implementării a patru dintre acestea, inculpații Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (C.C.I.B.), Dimitriu Sorin-Petre, Mihuț Gabriel-Dan, beneficiind de sprijinul inculpatei Vasilescu Laurenția, au schimbat, fără respectarea dispozițiilor legale, destinația fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, pe care le-au utilizat pentru alte destinații ce nu erau aferente proiectelor, în funcție de anumite necesități ale C.C.I.B. Astfel, suma totală de 2.081.953 lei a fost transferată din conturile de prefinanțare ale celor patru proiecte în contul curent al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București și a fost utilizată pentru: plata unor obligații către bugetul de stat, plăți către furnizori sau drepturi salariale ce nu erau aferente proiectelor respective, precum și pentru restituirea sumelor de bani provenite din alte proiecte”, arată DNA.

Sursa citată mai menționează că instituția a restituit suma de 1 982 617 lei din cei de 2.081.953 lei utilizați în alte destinații decât cele prevăzute în proiect. Ministerul Educației Naționale (MEN) s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.015.918 lei.

 

 

„În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra unui imobil ce aparține Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză”, mai arată sursa citată.

foto: Mediafax Foto / Cătălin Abagiu