Președintele Ifo: Grecia nu are nicio șansă să devină competitivă cât timp se află în zona euro. Politica nu poate învinge legile economiei

Publicat: 24 04. 2012, 16:53
Actualizat: 24 04. 2012, 16:53

Capacitarea Greciei de a-și recâștiga competitivitatea economică va fi puternic constrânsă dacă statul elen va continua să folosească moneda euro, iar alte state îndatorate din zona euro se vor confrunta, cel mai probabil, cu probleme similare, susține Hans-Werner Sinn, președintele Institutului de Cercetare Economică „Ifo”, din Germania, informează Kathimerini.

‘”Eu cred că nu există nicio șansă ca Grecia să devină competitivă cât timp se află în zona euro”, a declarat Sinn, în cadrul unui discurs susținut la New York.

„Dacă Grecia este păstrată în zona euro se va ajunge la șomaj în masă, dar dacă iese, grecii își vor reveni imediat”, a mai adăugat președintele Ifo, explicând că o astfel de hotărâre ar face ca prețurile scăzute să crească competitivitatea statului elen.

El a mai dat și exemple ale riscurilor la care sunt supuse alte state îndatorate care folosesc moneda unică și care se vor confrunta cu tăieri masive ale cheltuielilor și cu creșteri ale taxelor.

Hans-Werner Sinn, președintele Institutului de Cercetare Economică Ifo din Germania. (FOTO: Michael Gottschalk/Medifax Foto/AFP)

„Tăierea salariilor și a prețurilor la nivelul necesar în unele dintre statele din sudul Europei este imposibilă, în ciuda declarațiilor politicienilor”, este de părere Sinn. „Politica nu poate să învingă legile economiei”, a mai subliniat el.

Statul grec a primit un ajutor financiar total de peste 100 de miliarde de euro de la începutul crizei, iar luna trecută creditorii au fost de acord să își schimbe titlurile de stat grecești în noi titluri de stat cu o valoare mai mică. Sinn a declarat că ar fi fost mai bine ca banii să fi fost folosiți pentru a ajuta Grecia să iasă din zona euro.

Reprezentanții Băncii Centrale Europene (BCE) au complicat și ei, în opinia sa, lucrurile, prin diferitele împrumuturi acordate care duc la „credite nelimitate” pentru statele cu probleme.

Oficialii BCE au oferit peste 1.000 de miliarde de euro în împrumuturi pe trei ani, la costuri scăzute, cu puține garanții, băncilor grecești. O parte din bani s-au întors către guvernele din zona euro.

Sinn a mai adăugat și că aceste operațiuni sunt un obstacol pentru parlamente și că, în cele din urmă, vor duce la apariția unor titluri comune pentru guvernele europene care vor elimina riscul dobânzii și vor permite statelor să se împrumute sub prețurile pieței în loc să le scadă datoria și să realizeze o reformă în cadrul economiilor lor.

„Dobânzile uniforme vor duce la o altă alocare greșită a capitalului în Europa”, susține președintele Ifo.

El este, de asemenea, de părere că Irlanda a avut succes în scăderile sale de prețuri și în diminuarea datoriei sale.