Prețul petrolului a șters 115 mil. dolari din profitul Petromidia

Publicat: 17 02. 2016, 16:46

Profitul de 4,6 milioane de dolari este rezultatul net din activitatea operațională, fără a lua în calcul efectele unice aferente rezervelor și veniturilor din impozitul amânat.

„KMG International, parte a companiei naționale de petrol și gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, a înregistrat în 2015 performanțe operaționale și financiare record. Grupul a atins anul trecut un rezultat operațional (EBITDA) de 162 milioane dolari și un profit net de 4,6 milioane dolari”, se arată într-un comunicat al grupului.

Pentru 2014, grupul a raportat, la începutul anului trecut, EBITDA de 140 milioane de dolari și o pierdere de 58 milioane de dolari.

Atingerea acestor rezultate a fost posibilă, în pofida efectului negativ determinat de evaluarea stocurilor în contextul scăderii majore a prețurilor la țiței în 2015 pe plan internațional. Fără a lua în calcul efectul menționat și în acord cu raportul managementului, nivelul consolidat al indicatorului EBITDA din activitățile operaționale s-ar fi ridicat la 278 milioane USD, iar profitul net la un nivel de 120 milioane dolari.

„Anul 2015 a reprezentat un moment important în istoria grupului KMG International. Am reușit să ne atingem cu success obiectivele și direcțiile strategice stabilite în 2013, prin realizarea investițiilor necesare modernizării și extinderii activelor din regiunea Mării Negre, dar și prin adoptarea de noi inițiative de business pentru creșterea eficienței operaționale și reducerea costurilor de producție”, a declarat directorul general al KMG International, Zhanat Tussupbekov.

În 2012, nivelul consolidat al rezultatului EBITDA din activitățile operaționale a fost de 79 milioane dolari, iar rezultatul financiar al grupului a fost unul negativ, de circa 156 milioane dolari. Astfel, indicatorul consolidat EBITDA pentru 2015 s-a dublat față de cel consemnat în 2012.

Rafinăria Petromidia Năvodari, principalul activ al Grupului KMG International, a înregistrat în 2015 un record istoric privind cantitățile zilnice de materii prime prelucrate, de 15.200 tone/zi. Astfel, rafinăria de la malul Mării Negre a prelucrat circa 4,95 milioane tone de materie primă. Acest indicator a fost înregistrat în conditiile în care rafinăria a fost oprită timp de 40 de zile pentru realizarea reviziei generale de cinci ani.

În același timp, în cadrul programului de creștere a eficienței operationale și de modernizare a unităților de producție s-au îmbunătățit cu 27% costurile de procesare, iar gradul de procesare al rafinăriei Petromidia a atins 98% din capacitatea totală.

Segmentul de retail al grupului a înregistrat în 2015 un volum record privind vânzările de carburanți (benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat) în România, Moldova, Bulgaria și Georgia, până la un nivel de 2,64 milioane tone.

Această evoluție a fost susținută în principal de implementarea din 2013 a unui amplu program de rebranding al stațiilor de distribuție a carburanților, în cadrul căruia s-a dezvoltat un nou concept pentru stațiilor Rompetrol – o îmbinare între nevoile și așteptările clienților noștri cu cele mai bune soluții tehnice.

La finele lui 2015, sub umbrela noului concept erau in România 121 de stații proprii și 39 de stații partener, programul fiind extins și în Georgia și Moldova.

Divizia de trading și-a majorat anul trecut cu 7,5% volumele operate comparativ cu anul precedent.

Cu peste 7.000 de angajați în 12 de țări, KMG International NV este deținut integral de compania națională de petrol și gaze din Kazakstan – KazMunayGas. După preluarea din perioada 2007-2009, aceasta a devenit o platformă energetică între resursele naturale din Asia Centrală și piețele europene de profil. Rețeaua de stații a Grupului numără peste 1.100 de puncte de distribuție carburanți în România, Moldova, Georgia, Bulgaria, Franța și Spania.

În România, KMG International deține una dintre cele mai mari și cele mai moderne rafinării din regiunea Mării Negre – Petromidia Năvodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone de materie primă pe an, dar și rafinăria Vega Ploiești.