Prețurile benzinei și motorinei s-au prăbușit în România, pe fondul scăderii prețului petrolului

Publicat: 10 12. 2015, 12:10

În stația din Șoseaua Alexandriei, sectorul 5, motorina standard costă 4,89 lei pe litru, iar benzina standard are un preț de 4,97 lei pe litru, în timp ce, pe Șoseaua de Centură, comuna Chitila, motorina costă 4,91 de lei pe litru. În strada Jiului, sectorul 1, motorina costă tot 4,91 lei pentru un litru lei pe litru.

În Odorheiu Secuiesc motorina standard costă 4,64 lei/litru, la cea mai ieftină benzinărie Petrom din țară.

În stația de pe DN 2A, nr. cadastru 910, Slobozia, motorina standard costă 4,76 lei/litru, iar benzina a ajuns la 4,89 lei/litru.

În Moldova, în localitatea Buhuși, motorina costă 4,8 lei/litru, iar benzina a ajuns la 4,87 lei/litru. De altfel, în Moldova prețul benzinei este cel mai mic din țară.

Diferențele între regiuni ale prețului carburanților din aceeași rețea de distribuție se justifică prin considerente de transport, cerere și nivelul de dezvoltare al populației. Astfel, în Moldova, Secuime, Dobrogea(fără Constanța) sau Lunca Dunării, carburanții sunt semnificativ mai ieftini decât în marile orașe ale țării, Muntenia de Nord sau Ardeal.

Prețurile carburanților sunt pe o pantă descendentă. În ultimele cinci luni, motorina a pierdut peste 90 de bani pe litru, iar benzina aproximativ la fel.

Prețurile benzinei și motorinei comercializate la noi în țară sunt direct legate de cotațiile internaționale ale produselor petroliere și de cursul de schimb. La rândul lor, cotațiile carburanților sunt legate de prețul barilului de țiței. Cum, în ultimele luni, barilul a coborât de la 65 la 40 de dolari, iar cursul de schimb a rămas relativ constant, distribuitorii de carburanți au fost nevoiți să scadă prețurile produselor comercializate.

Prețul carburanților diferă între diverse stații din țară, chiar și în cadrul aceleiași firme. Oscilațiile pot fi și de 5%, sau chiar mai mult.

Petrom este cea mai mare companie de pe piața de distribuție a carburanților, cu o rețea propriede circa 550 de stații. Principalii concurenți sunt Rompetrol, Lukoil și Mol. Petrom este controlată din anul 2004 de compania austriacă OMV, scrie economica.net.