Previziunile patronilor: creștere economică de 0,5-1% și inflația de 4%

Redactor:
Adrian Bărbulescu
Previziunile patronilor: creștere economică de 0,5-1% și inflația de 4%
Chiar dacă recunosc că în primul trimestru sunt puține șanse de a vedea semne de redresare, oamenii de afaceri afișează un optimism moderat în ceea ce privește evoluția economică în anul 2010.

Chiar dacă recunosc că în primul trimestru sunt puține șanse dea vedea semne de redresare, oamenii de afaceri afișează un optimismmoderat în ceea ce privește evoluția economică în anul 2010.

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care reuneștepatroni ca George Copos, Dinu Patriciu, Dan Ioan Popp, FlorinTalpeș sau Ștefan Vuza, a lansat ieri o „Cartă Albă” privindeconomia în 2010. În general, opiniile celor chestionați în cadrulsondajului au înclinat spre o creștere economică de 0,5-1% din PIB,puțini fiind cei care au indicat o evoluție peste 2%. Potrivitestimărilor guvernamentale pe baza cărora a fost construit bugetulde stat, procentul va fi de 1,3%.

Și în ceea ce privește deficitul bugetar, patronii se încadreazăîn previziunile Guvernului, de 5,9%, estimând cifre între 5 și 7%.La capitolul curs de schimb, oamenii de afaceri indică un nivel de4,2 lei/euro, mult mai optimiști decât Guvernul, care prognozează4,25. Situația s-a schimbat radical față de anul trecut, când mulțipatroni avansau pentru 2010 cifre ce depășeau 4,4 lei/euro.

Dacă este să le dăm crezare celor care au participat la sondajulAOAR, nici anul acesta România nu se va încadra în ținta deinflație, de 3,5%, procentul urmând să se situeze la 4%. Ratașomajului este estimată de majoritatea patronilor la peste 8%, întimp ce de la Palatul Victoria se vede cifra de 7,3%.

Optimiști și pesimiști

Analizând răspunsurile date de patroni la cele 12 întrebări alesondajului, George Copos pare cel mai „cumpătat”, expresie pe carea folosit-o de nenumărate ori atunci când se referea la propriapersoană. Este pesimist, moderat însă, în ceea ce priveștecreșterea economică (1%) și inflația (peste 4%), însă redevineoptimist, tot fără excese, atunci când este întrebat de cursul deschimb (4,1 lei/euro) și investițiile străine pe care le va atrageRomânia (6 miliarde de euro). Cu toate că, în general, oamenii deafaceri văd luminița de la capătul tunelului apărând în acest an,pentru primul trimestru previziunile nu sunt atât de optimiste.

„Nu vom asista la o creștere economică, chiar dacă exporturilevor veni cu un plus”, a spus vicepreședintele AOAR, ConstantinBoștină. Pe aceeași lungime de undă s-a plasat și altvicepreședinte, Constantin Savu: „În domeniul meu, alconstrucțiilor de mașini, nu văd niciun reviriment în primultrimestru, chiar dacă cererea și-a revenit la export”.

La exporturi, ca motor al creșterii, s-a referit și practicianulîn insolvență Arin Stănescu, care a arătat că ieșirea din recesiunedepinde de economiile Regatului Unit și Germaniei și de situațiadin Grecia. „Totuși, ianuarie nu a arătat nimic bun”, a mai spusel.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Gigi Becali nu se uită la bani pentru fetele lui! Ce cadou fabulos de 300.000...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Se dau bani de la stat! Ce categorie de români poate primi și 3.400 de...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide