Proprietarii care vând sau închiriază locuințe ar putea să respecte o nouă regulă. La ce se gândesc autoritățile din țara noastră

Publicat: 22 01. 2021, 00:03
Actualizat: 22 01. 2021, 00:11
FOTO - Caracter ilustrativ

Numărul caselor asigurate obligatoriu împotriva dezastrelor naturale este extrem de mic, în România, iar în acest context Autoritatea de Supraveghere Financiară propune ca o astfel de poliță să fie obligatorie la vânzarea sau închirierea unei locuințe, relatează Digi 24.

Propunerea se regăsește în strategia ASF pe următorii doi ani, dar o decizie în acest sens nu s-a luat deocamdată. Numărul redus de polițe este explicat și prin faptul că primăriile nu îi sancționează pe cei care nu au o astfel de asigurare. Lipsa poliței ar trebui sancționată, potrivit legii cu amenzi cuprinse între 100 și 500 lei.

Din peste 9 miloane de locuințe, doar circa 1,7 milioane sunt asigurate împotriva inundațiilor, alunecărilor de teren sau cutremurelor.

Deși prețul unei asigurari pe un an este cuprins între 10 și 20 de euro, în funcție materialul din care este construită casa, oamenii spun că acesta este totuși descurajant, mai ales pentru cei cu venituri mici.

De exemplu, în zonele rurale oamenii au pensii mici și nu își permit o cheltuială în plus, doar că la țară dezastrele sunt mai frecvente, cum ar fi inundații sau alunecări de teren. Pentru locuitorii de aici astfel de polițe sunt costisitoare și nu își permit să suporte costurile.

O altă problemă o reprezintă lipsa informațiilor. Poate că o comunicare mai bună și o înțelegere mai bun a importanței asigurărilor i-ar determina pe beneficiari să pună bani deoparte, să facă un efort financiar, ca să le fie lor bine și să fie acoperiți, în caz de nevoie.

Decizie ASF: City Insurance și Euroins au primit amenzi însumate de aproape 1 miliard de lei. Urmează alte măsuri administrative împotriva celor două societăți de asigurare

Plata cu întârziere a despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA este principala deficiență constatată la City Insurance și Euroins, companii de asigurare, în urma finalizării controlului demarat la sfârșitul anului trecut de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pentru care cele două societăți vor suporta amenzi câte o jumătate de milion de lei.

Consiliul de Administrație ASF a decis, în ședința de ieri, după finalizarea acțiunilor de control , cuantumul amenzilor pe care le vor suporta societățile de asigurare și măsurile organizatorice și administrative care vor fi luate în perioada imediat următoare împotriva societăților de asigurări generale City Insurance și Euroins. Amenzile aplicate acestora însumează aproape un miliard de lei, potrivit comunicatului Autorității de Supraveghere, și vor fi urmate de un pachet de măsuri care va fi făcut public imediat ce va fi aprobat de către CA.

De altfel, sesizările și reclamațiile de tot felul la adresa celor două companii de asigurare din România, care vizau în mod special întârzierile repetate și de lungă durată a plăților daunelor în dosarele RCA s-au înmuțit exponențial în ultimii ani. Ca un ”făcut”, inexplicabil, deși nemulțumirile asiguraților, cu efecte conexe pe întreg lanțul de daune, cele două companii nu au intrat în vizorul corpului de control ASF de până acum.

În argumentația CA ASF privind concluziile controalelor, se menționează faptul că City Insurance ”nu a formulat în scris oferte de depăgubire justificată în termenul prevăzut de lege și nu a întocmit procese suplimentare de constatare în termenul prevăzut de legislația în vigoare”.

La Euroins s-a constatat și faptul că societatea nu a formulat în scris notificări cu privire la motivele pentru care nu a aprobat în totalitate sau parțial pretențiile de despăgubire în termenul prevăzut de lege și nu a comunicat valoarea maximă de despăgubire în termenul prevăzut de legislația în vigoare.

Tendințe. Investitorii imobiliari din Europa se reorientează. Care sunt domeniile vizate și orașele preferate?

Pe lângă orașele mari și active, care pot asigura venituri stabile, celelalte segmente de care sunt interesați investitorii imobiliari din Europa sunt centrele de date, clădirile științelor vieții – companii farmaceutice, de biotehnologie și de dispozitive medicale – cele de energie nouă și infrastructură, industrialul și turnurile de comunicații.

Pe de altă parte, potrivit raportului Emerging Trends in Real Estate 2021, realizat de compania de consultanță PwC și Urban Land Institute, atenția investitorilor se îndreaptă către orașele mari și active, care asigură venituri stabile, precum logistica și rezidențialul, din sectoare mai puțin afectate de pandemie. Beneficiarii pieței din acest an sunt activele din sectoare minim perturbate și beneficiare ale digitalizării accentuate din ultimul an.

În România, tendințele sunt similare cu cele din Europa și vedem un apetit crescut pentru investițiile în rezidențial și logistică” – Francesca Postolache, Partener PwC Romania