Decizie ASF: City Insurance și Euroins au primit amenzi însumate de aproape 1 miliard de lei. Urmează alte măsuri administrative împotriva celor două societăți de asigurare

Decizie ASF: City Insurance și Euroins au primit amenzi însumate de aproape 1 miliard de lei. Urmează alte măsuri administrative împotriva celor două societăți de asigurare
Publicat: 14/01/2021, 19:10
Actualizat: 14/01/2021, 19:18

Plata cu întârziere a despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA este principala deficiență constatată la City Insurance și Euroins, companii de asigurare, în urma finalizării controlului demarat la sfârșitul anului trecut de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pentru care cele două societăți vor suporta amenzi câte o jumătate de milion de lei.

Consiliul de Administrație ASF a decis, în ședința de ieri, după finalizarea acțiunilor de control , cuantumul amenzilor pe care le vor suporta societățile de asigurare și măsurile organizatorice și administrative care vor fi luate în perioada imediat următoare împotriva societăților de asigurări generale City Insurance și Euroins. Amenzile aplicate acestora însumează aproape un miliard de lei, potrivit comunicatului Autorității de Supraveghere, și vor fi urmate de un pachet de măsuri care va fi făcut public imediat ce va fi aprobat de către CA.

De altfel, sesizările și reclamațiile de tot felul la adresa celor două companii de asigurare din România, care vizau în mod special întârzierile repetate și de lungă durată a plăților daunelor în dosarele RCA s-au înmuțit exponențial în ultimii ani. Ca un ”făcut”, inexplicabil, deși nemulțumirile asiguraților, cu efecte conexe pe întreg lanțul de daune, cele două companii nu au intrat în vizorul corpului de control ASF de până acum.

În argumentația CA ASF privind concluziile controalelor, se menționează faptul că City Insurance ”nu a formulat în scris oferte de depăgubire justificată în termenul prevăzut de lege și nu a întocmit procese suplimentare de constatare în termenul prevăzut de legislația în vigoare”.

La Euroins s-a constatat și faptul că societatea nu a formulat în scris notificări cu privire la motivele pentru care nu a aprobat în totalitate sau parțial pretențiile de despăgubire în termenul prevăzut de lege și nu a comunicat valoarea maximă de despăgubire în termenul prevăzut de legislația în vigoare.

Deciziile Consiliul A.S.F. de miercuri, 13.01.2021:

  • Sancționarea Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A., conform prevederilor legale, cu amendă în valoare de 500.000 lei;
  • Sancționarea societății Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., conform prevederilor legale, cu amendă în valoare de 450.000 lei.

ConsiliulASF precizează, pe de altă parte, că ”va lua în perioada următoare o serie de măsuri organizatorice și administrative ce vor fi făcute publice la momentul punerii în aplicare a acestora”. Sunt decizii pe care CA le-a luat în urma analizei cu privire la acțiunile de supraveghere a pieței asigurărilor, dar mai ales ”în concordanță cu procesul de reorganizare și eficientizare din cadrul A.S.F.”, după cum se precizează în document.

Este dezideratul pe care, de altfel, Nicu Marcu, noul președinte ASF, l-a anunțat încă din vara trecută, de la numirea sa la conducerea Autorității. Potrivit unor surse interne, ”lucrurile au început să se întâmple, spre disperarea unora dintre directori sau șefi”.

Acuzată, în anii din urmă, de o accentuată inactivitate și lipsă de reacție la sesizările privind neregulile din piața de asigurări în mod special, ASF a început restructurarea și reorganizărea instituției. Primele demiteri sunt cunoscute deja, chiar la vârful instituției, respectiv Mihaela Cojocaru – ex-director al Direcției de Supraveghere și Radu Petrescu – șeful Direcției Juridice din ASF.

Din noua organigramă au dispărut deja unele direcții, activitățile acestora fiind înglobate în cele principale, care și-au mărit considerabil aria de activitate: direcțiile de Supraveghere și Control, Juridică,  Strategie și Stabilitate, Reglementare și Autorizare, Direcția de Comunicare.

Consiliul A.S.F. a anunțat și alte măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private. Pe segmentul de reglementare, a fost emis Proiectul Regulamentului privind activitatea de control desfășurată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, care va fi depus spre dezbatere publică pe website-ul ASF.

Pe segmentul de Autorizare, au fost anunțate mai multe decizii:

  • Autorizarea doamnei Lavinia – Florina Mirancea în calitate de înlocuitor al Directorului general al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;
  • Aprobarea alegerii de către BRD Asset Management S.A.I. S.A. a următoarelor burse din Marea Britanie, în vederea realizării de investiții în conformitate cu art. 82 lit. b) și lit. f) din O.U.G. nr. 32/2012: London Stock Exchange, NEX Exchange Main Board, ICE Futures Europe și Cboe Europe Equities Regulated Market;
  • Aprobarea modificării documentelor următoarelor fonduri deschise de investiții administrate de BRD Asset Management S.A.I. S.A.: FDI BRD Simfonia, FDI BRD Obligațiuni, FDI BRD Diverso, FDI BRD Acțiuni, FDI BRD Euro Fond, FDI BRD Global, FDI BRD Simplu și FDI BRD USD Fond;
  • Acordarea avizului societății Medihelp International Broker de Asigurare S.R.L. pentru desfășurarea activității de creare de produse de asigurare în asociere cu asigurătorii;
  • Autorizarea modificării Contractului de depozitare a activelor Fondului de Pensii Administrat Privat BCR administrat de BCR Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.

Autoritatea de Supreveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. Autoritatea a funcționat, până acum, ca un acoperiș sub care lucrează independent trei entități de supraveghere a piețelor de asigurări, pensii private și piața de capital.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Șeful Casei de Pensii a spus ADEVĂRUL. Cel mai important detaliu despre RECALCULAREA PENSIILOR
Iahnie de fasole de post. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Agapia
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi