Radiografia unui eșec. Cum a pierdut România o investiție de 500 de milioane euro

Publicat: 05 05. 2016, 10:43

Pierderea investiției de 500 mil. euro într-o nouă uzină de motoare în favoarea Poloniei este considerată a fi unul dintre cele mai mari sau poate chiar cel mai mare eșec al României din ultimii ani, în con­textul în care aceasta ar fi însemnat 1.500 de noi locuri de muncă și exporturi anuale de peste 1 mld. euro.

ZF a cerut la Guvern și la Ministerul Economiei o reac­ție cu privire la această decizie a Daimler, în con­textul în care, potrivit informațiilor din industrie, nego­cierile au fost conduse de Costin Borc, vice­pre­mier și ministru al economiei în guvernul tehno­crat con­dus de Dacian Cioloș.

Potrivit reprezentanților Ministerului Economiei, în cadrul discuțiilor „partea română și-a arătat deschis și transparent dorința de a dezvolta concret, în con­tinuare, colaborarea cu Daimler, folosind instrumente pre­cum ajutor de stat, facilitarea negocierilor cu co­muni­tățile locale, facilități pentru personalul anga­jat”.

„După investiția în uzina Mercedes-Benz care s-a dus la Kecskemet, construcția fabricii de motoare în Polonia este al doilea eșec al strategiei autorităților române cu privire la atragerea unui producător german în țară”, a spus Constantin Stroe, președintele Asociației Constructorilor de Automobile din Ro­mânia (ACAROM). El spune că decizia de a merge în Polonia a fost determinată de trei factori principali, printre care infrastructura, sau mai degrabă lipsa ei din România, lipsa argumentelor concrete din partea guvernului și lipsa unei decizii, timp de cinci ani de zile, cu privire la învățământul profesional.

Daimler AG, compania care deține brandul Mercedes-Benz, a anunțat ieri oficial că va investi 500 mil. euro în construcția unei noi uzine de motoare în Po­lonia. În cursă pentru această uzină era și România, unde la Sebeș Daimler produce prin compania locală Star Transmission cutii de viteze. Aceasta putea fi cea mai mare investiție din România în ultimii ani și  ar fi asi­gurat 1.500 de noi locuri de muncă bine plătite. 

Citește continuarea în ZF.ro.