Raluca Turcan, despre sporurile bugetarilor: Să nu fie mai mari de 20% din salariul de bază. Ar trebui acordate pentru două categorii de muncă

Publicat: 10 03. 2021, 09:05
Raluca Turcan, Ministrul Muncii. Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto

Raluca Turcan susține că sporurile bugetarilor nu ar trebui să fie mai mari de 20% din salariul de bază. Ministrul Muncii intenționează să modifice legea salarizării astfel încât condiția menționată să respectată.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a susținut într-o intervenție la B1TV, că sporurile ar trebui să fie acordate pentru două categorii de angajați. Astfel, de acestea ar trebui să beneficieze cei care muncesc la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase. Celelalte tipuri de sporuri ar trebui să fie motivaționale, potrivit acesteia.

Ministrul Muncii: „Mai degrabă ajuți omul să aibă un salariu de bază mai mare”

„Avem sporuri create ca artificii ca să crească salariile. Aceste sporuri fie vor fi reduse în sumă fixă, de obicei, iar acolo unde salariile chiar trebuie să crească, pentru că au fost lăsați în urmă, să crească pe grila de salarizare, să crească salariul de bază. Nu trebuie să inventezi sporuri care mai de care mai năstrușnice, ci mai degrabă ajuți omul să aibă un salariu de bază mai mare”, a explicat ministrul Muncii.

De asemenea, acesta a explicat că la nivel local există mari neconcordanțe între între primării.

Anomalii: Salariile dintr-o primărie micuță, mai mari decât cele dintr-o primărie – reședință de județ

„Sunt unele categorii care nu au fost introduse pe grila de salarizare. Am primit de la autoritățile publice locale solicitarea să fie și ei introduși pe grilă, pentru că salarizarea din primării, de exemplu, se face raportat la salariul primarului. Avem anomalii în care salarii dintr-o primărie micuță sunt mai mari decât într-o primărie, reședință de județ, uneori chiar mai mari decât în administrația centrală, ceea ce este nefiresc”, a dezvăluit Raluca Turcan.

Totodată, ministrul a subliniat faptul că fiecare minister trebuie să se implice în schimbarea legii salarizării.

„Cred că trebuie să încheiem cu ipocrizia legată de sporurile inventate”

„Intenționăm ca în aceste principii de bază să vină fiecare minister de linie și să ne spună cum trebuie facută politica în domeniile pe care le coordonează. Eu, ca ministru al Muncii, nu pot să intru în detaliu cu viziunea în politica salarială în Sănătate. Nu am cum să știu cum trebuie gândită cel mai bine aceasta”, a punctat Raluca Turcan.

Aceasta așteaptă pronuneri de Educație, Sănătate, Justiție, Interne, Apărare. Ulterior „mergem la Finanțe și vor spune «aceasta este anvelopa în care trebuie să vă încadrați și așezați-vă planul de majorări ulterioare salariale în funcție de asta»”.

„Cred că trebuie să încheiem cu ipocrizia legată de sporurile inventate doar pentru a majora salariile. Politica noastră, în materie de salarizare în sistemul public, pleacă de la o mai bună ierarhizare pe grila de salarizare pentru categoriile socio-profesionale iar sporurile să se acorde nu mai mult de 20% din nivelul salariului de bază”, a completat ministrul Muncii.

Turcan, despre sporurile bugetarilor: „Să fie strict pe două dimensiuni”

„Sporurile să fie strict pe două dimensiuni. O categorie de muncă extremă, cum ar fi munca la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase și una care să fie de sporuri motivaționale. În felul acesta vom avea o lege a salarizării unitare”, a mai susținut Raluca Turcan.

Ministrul Muncii anunța în cursul lunii trecute că noua lege a salarizării ar urma să fie gata într-un an de zile.