Reacția lui Teodorovici, după ce un senator liberal l-a acuzat că nu-și plătește taxele și impozitele: Ministrul Finanțelor Publice NU beneficiază de privilegii

Publicat: 02 04. 2019, 12:28

Senatorul liberal Florin Cîțu l-a acuzat, săptămâna trecută, pe ministrul Finanțelor că nu își achită taxele și impozitele, deoarece este scutit de plata acestora, de când a devenit, la finele anului trecut, unul dintre guvernatorii Băncii Internaționale de Investiții (BII). Senatorul PNL mai susține că, la finele anului trecut, în timpul vizitei în Cuba, ministrul Finanțelor nu a participat doar la o întâlnire vizând programe de sănătate, ci și la o întâlnire a guvernatorilor BII, care a avut loc la Varadero (Cuba).

„În calitate de persoană care deține o funcție de demnitate publică, din respect pentru toți cei care așteaptă explicații cu privire la acuzațiile nejustificate lansate în spațiul public, prezint câteva informații tehnice pe care le consider relevante pentru o informare corectă:

â–ª Banca Internațională de Investiții (BII) este o instituție financiară internațională înființată la data de 10 iulie 1970. România a ratificat aderarea la BII – Banca Internațională de Investiții în data de 28 ianuarie 1971 și este în prezent acționar al acestei bănci, alături de Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Cuba, Vietnam, Mongolia și Rusia.

â–ª În conformitate cu Statutul sau, Banca Internațională de Investiții NU RECOMPENSEAZĂ ÎN NICIUN FEL ACTIVITATEA GUVERNATORILOR statelor membre legată de atribuțiile lor în Consiliul Guvernatorilor.

â–ª Privilegiile și imunitățile Guvernatorilor BII, în conformitate cu dispozițiile art. 14.3 din Statutul Băncii, se LIMITEAZĂ STRICT la îndeplinirea atribuțiilor oficiale ale acestora în calitate de guvernatori. Prin urmare, acestea au efect DOAR în legătură cu participarea la reuniunile Consiliului Guvernatorilor, fără a influența în vreun fel obligațiile și îndatoririle rezultate din relațiile juridice dintre autoritățile statului membru ai cărui cetățeni sunt reprezentantul în Consiliul Guvernatorilor, sau supleantul său.

â–ª Astfel, ministrul finanțelor publice NU beneficiază de privilegii, imunități sau scutiri de taxe și impozite pe teritoriul României sau într-un alt stat membru al acestei Bănci.

â–ª România a ratificat Protocolul de modificare a Acordului privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții și a Statutului acesteia prin Legea nr. 244, din 29 noiembrie 2016.

â–ª Ministrul finanțelor publice are calitatea de Guvernator în cadrul Băncii Internaționale de Investiții, SIMILAR ca în toate celelalte instituții financiare internaționale (Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură)

â–ª În cadrul Consiliului Guvernatorilor, 5 state membre sunt reprezentate de către miniștrii de finanțe/viceprim-miniștrii (Cehia, Ungaria, Mongolia, România și Slovacia), 2 state de către miniștri adjuncți ai finanțelor (Bulgaria și Rusia) și 2 state de către guvernatori ai Băncilor Centrale (Cuba și Vietnam).

â–ª România NU a fost reprezentată de ministrul finanțelor publice la Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaționale de Investiții defășurat la Varadero, în perioada 3-4 decembrie 2018, ci de Ambasadorul României în Republica Cuba, conform Memorandumului aprobat de Guvern”, încheie ministrul.