REUTERS: Statele din Europa de Est vor condiții stricte de aderare la euro și arată cu degetul spre Grecia

Publicat: 20 05. 2012, 15:00
Actualizat: 20 05. 2012, 16:34

Planurile statelor est-europene care doresc să intre în zona euro sunt puse în pericol de criza prin care trece uniunea monetară, însă oficialii din aceste țări insistă că UE trebuie să mențină condiții stricte de aderare, și nu să le modifice pentru a acomoda situația Greciei, transmite Reuters.

Oficialii statelor est-europene cu angajamente ferme de aderare la zona euro au declarat, la reuniunea anuală a BERD de la Londra, că evoluția propriilor planuri va depinde de deznodământul crizei din uniunea monetară, zguduită în această perioadă de posibilitatea ieșirii Greciei.

Mulți dintre aceștia s-au arătat frustrați de discuțiile privind modificarea sau relaxarea regulilor stricte de intrare în zona euro pentru a da spațiu de manevră membrilor actuali care se confruntă cu dificultăți, precum Grecia.

Criteriile Tratului de la Maastricht privind aderarea la zona euro se referă la stabilitatea monedei, nivelul datoriei de stat și al deficitului bugetar, inflație și dobânzi.

Liderii est-europeni nu s-au arătat „înțelegători” privind indulgența acordată Greciei de către organismele europene, deoarece consideră că criza este, parțial, rezultatul statisticilor eronate înaintate de statul elen, domeniu în care țările din Est au fost tratate cu exigență, fiind îndemnate să se pregătească din greu pentru a accede la zona euro.

„Dacă nu respecți aceste reguli nu te poți aștepta la ajutor numai pentru că ești în pericol”, a declarat pentru Reuters ministrul de Finanțe al Bulgariei, Simeon Djankov.

El a adăugat că, dintre cele 27 de state UE, numai patru se mai încadrează în criteriile Tratatului de la Maastricht, și anume Estonia, Finlanda, Suedia și Bulgaria.

Ministrul adjunct de Finanțe al Poloniei, Jacek Dominik, a insistat că menținerea și aplicarea consecventă a regulilor stricte sunt condiții cheie pentru supraviețuirea zonei euro.

„Dacă vrei să ții în viață zona euro, trebuie să-ți asumi anumite angajamente. Trebuie să respecți anumite standarde, trebuie ca toți să joace același joc. Nu mai putem să trișăm la statistici, să spunem că datoriile sau deficitele sunt cu mult mai mici decât în realitate, astfel de acțiuni trebuie să aibă consecințe”, a afirmat oficialul polon.

Bulgaria consideră că moneda euro va supraviețui crizei, iar Sofia vrea și se așteptă să adere la blocul monetar într-un orizont de doi-trei ani, a adăugat Djankov, notând însă că niciun termen nu poate fi certitudine deoarece atât zona euro, cât și instituțiile sale trec printr-un proces de reformă.

Ministrul Finanțelor din Letonia, Andris Vilks, a declarat pentru Reuters că statul are șanse de puțin peste 50% să mai poată adera la zona euro în 2014, conform termenelor asumate, în pofida eforturilor de a se încadra în condițiile Tratatului de la Maastricht.

„Vom putea să respectăm toate criteriile Maastricht în primăvara viitoare. Dar, desigur, soluția finală va depinde de situația din zona euro. În prezent, există șanse de 90% să ne încadrăm în codițiile Maastricht. În privnița aderării la zona euro, șansele sunt de peste 50%”, a arătat el.

Dintre cele 10 state foste comuniste care au aderat la UE din 2004, numai Letonia și Lituania își mai asumă termene clare pentru intrarea în zona euro. Slovenia, Slovacia și Estonia au adoptat deja moneda unică.