România a avut a doua cea mai mare creștere economică din UE, în primele luni din 2022, după ce anterior fusese la coada clasamentului

Publicat: 08 06. 2022, 13:50
Sursa foto: Eurostat

Creșterea Produsului Intern Brut (PIB) în primul trimestru din 2022 față de cel precedent, de 5,2%, plasează economia românească pe locul secund printre cele ale statelor membre ale Uniunii Europene, după ce, anterior, era pe locul patru de la coada clasamentului, conform datelor Eurostat publicate miercuri. Cea mai mare ascensiune a avut-o însă Irlanda, de pe ultimul, pe primul loc în UE.

Produsul Intern Brut al României în trimestrul I din 2022 a fost, în termeni reali, mai mare cu 5,2% față de trimestrul anterior, respectiv trimestrul IV din 2021, după cum arată datele provizorii ale Institutului Național de Statistică, publicate miercuri, și preluate în comunicarea Eurostat privind evoluția economiilor din UE și zona euro.

Astfel, cu avansul de 5,2%, România este pe locul II printre statele membre, după Irlanda, cu o creștere de 10,8%, comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor Eurostat.

Evoluția clasamentului

În trimestrul IV din 2021, România avea o scădere de 0,1%, în termeni reali, comparativ cu trimestrul III 2021, date ajustate sezonier şi în funcţie de numărul de zile lucrătoare, fiind pe locul patru de la coadă, după Irlanda (-5,4%), Austria (-1,5%) și Germania (-0,3%), după cum arăta Eurostat.

Anterior, conform primelor date provizorii, din decembrie 2021, creșterea Produsului Intern Brut în trimestrul III, de 0,4% comparativ cu trimestrul II, plasa România pe ultimul loc în Uniunea Europeană, la egalitate cu Slovacia și în fața Lituaniei, a cărei economie a stagnat.

Potrivit Eurostat, PIB-ul în UE a crescut, în medie, cu 0,7%, iar în zona euro, cu 0,6%, în serie ajustată sezonier, în trimestrul I din 2022, față de trimestrul IV din 2021. În intervalul precedent, creșterea fusese de 0,5% în UE și 0,2% în zona euro.

Comparativ cu același trimestru din anul anterior, în primul trimestru din 2022, creșterea PIB-ului în serie ajustată sezonier a fost de 5,6% în UE și 5,4% în zona euro, în creștere față de 4,9%, respectiv 4,7%, creșterea anuală din trimestrul IV din 2021.

Spre deosebire de situația din România, unde creșterea economică s-a bazat pe avansul semnificativ al cheltuielilor pentru consum al gospodăriilor populației și administrației locale, în UE și zona euro, acestea au scăzut și au avut o contribuție negativă la avansul PIB—ului.