România are depozitele de gaze pline în proporție de 87,16%. Ion Sterian, director general Transgaz: „Putem trece de iarna aceasta fără importuri”

Publicat: 22 12. 2023, 13:53

Gradul de umplere al depozitelor de gaze naturale din România este de 87,16% din capacitate, un nivel foarte apropiat de media la nivelul Uniunii Europene, conform cifrelor Transgaz. Directorul general al operatorului național de transport al gazelor naturale, Ion Sterian, dă asigurări că, la actualul nivel de consum, România nu va trebui să apeleze la importuri.

România este printre fruntașele la nivel european în ceea ce privește gradul de înmagazinare în depozitele de gaze naturale. Datele Transgaz arată că acesta reprezintă 99,46% din mediei UE, 87,63%, este vorba de cele mai recente date agregate la nivel european, publicate de Gas Infrastructure Europe (GIE), de miercuri, 20 decembrie.

„Consumul zilnic din această iarnă, în zilele în care a fost frig, a fost de 46 – 47 milioane de metri cubi de gaze, iar România a făcut faţă fără nicio problemă. Stăm foarte bine în ceea ce privește înmagazinarea şi extracţia gazelor din depozite. Putem trece de iarna aceasta, atenție, din producția națională, fără importuri, chiar la un consum de 60 – 62 milioane de metri cubi gaze pe zi”, a declarat Ion Sterian.

Potrivit directorului general al Transgaz, un astfel de consum se poate înregistra în România în contextul unor temperaturi medii pe țară de -15 grade Celsius, timp de cinci – șapte zile consecutiv.

„Această situație nu s-a mai întâmplat de mai mulți ani, din cauza încălzirii globale și schimbărilor climaterice”, a precizat Ion Sterian pentru Gândul.

Capacitatea totală de înmagazinare a României este de 3,170 miliarde de metri cubi, cu 100 de milioane de metri cubi mai mult față de anul trecut ca urmare a investițiilor efectuate de Depogaz.

După criza din energie de anul trecut, România, la fel ca și celelalte țări europene, sunt mai atente cu rezervele de gaze.

Cum a evoluat capacitatea de înmagazinare în ultimul deceniu

Datele publicate de Gas Infrastructure Europe (GIE), de miercuri, arată că  România avea în depozite 29,51 Twh de gaze naturale, ceea ce reprezintă 87,16% din capacitatea totală de stocare, de 33,86 TWh. Cantitatea reprezintă 26,27% din consumul anual al României, de 112,35 TWh.

Sursa: GIE

La nivel european, cele mai pline depozite sunt în Portugalia (103,69%), Polonia (95,67%) și Suedia (95,35%), în timp ce pe ultimul loc din UE este Croația, cu 75,07%, iar non-UE, Ucraina, cu 29,84%.

În acest an s-a înregistrat maximul istoric al depozitării gazelor, conform graficelor GIE, care au pornit la 2 ianuarie 2012.

La acel moment, avea în depozite 16,96 TWh și o capacitate totală de stocare de 31,41TWh

Sursa: GIE