România și Republica Moldova, pe cale să semneze un memorandum important, ce va duce la integrarea țării candidate în piața internă de energie a UE

Publicat: 06 12. 2023, 20:58

Ministerele Energiei din Republica Moldova și România vor semna, luni, 11 decembrie, un Memorandum de înțelegere privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică, au anunțat reprezentanții Ministerului Energiei de la Chișinău, printr-un comunicat de presă. Semnarea documentului prin care se oficializează intenția celor două state a a fost autorizată în ședința de miercuri a Guvernului de peste Prut.

Ministerul moldovean al Energiei a transmis, miercuri că, în sectorul gazelor naturale, Memorandumul prevede posibilitatea creșterii capacității de transport a gazelor naturale și extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport a gazelor – Centura Chișinăului. Acest obiectiv ar putea fi realizat până la sfârșitul anului 2031, conform oficialilor din țara vecină.

„De asemenea, va fi sprijinită dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului de înmagazinare a gazelor naturale prin creșterea capacității de stocare a gazelor naturale la depozitul Sărmășel și/sau construcția unui nou depozit la Fălticeni”, a anunțat Ministerul Energiei din Republica Moldova.

De amintit că, acum aproape trei luni, compania de stat românească Transgaz a devenit oficial, prin compania Vestmoldtransgaz, operatorul național al sistemul național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova la numai aproximativ șase ani de când a preluat, prin câștigarea procedurii de privatizare, operarea, exploatarea și dispecerizarea gazoductul Ungheni-Chișinău.

Operatorul național român de transport al gazelor naturale, Transgaz, a preluat astfel oficial, pe 19 septembrie, operarea, exploatarea, dispecerizarea și transportul gazelor naturale din Republica Moldova – de la gigantul rus Gazprom, parte a demersulului autorităților de la Chișinău, de aliniere la cadrul normativ european. Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a dat atunci asigurări că prin acest transfer va crește siguranța alimentării cu gaze a consumatorilor casnici și industriali de peste Prut.

Este prima ieșire a unei companii strategice energetice românești în afara țării pentru preluarea operării unui sistem al unei alte țări, cu atât mai mult cu cât compania românească sparge frontul energetic din est, sublinia specialistul în energie Dumitru Chisăliță, după semnarea contractului dintre cele două companii.

Pași pentru desemnarea OPCOM operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova

Mai mult, documentul prevede o bază consistentă pentru decizii concrete în viitor, mai ales în perpectiva integrării actualei țări candidate la Uniunea Europeană în piața comună.

„În contextul recentei sincronizări a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrice ENTSO-E, în domeniul energiei electrice, Memorandumul vizează Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stației 400kV Suceava și stația 400 kV Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și o stație electrică de pe teritoriul României, stabilită de CNTEE Transelectrica”SA, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune în domeniul energiei electrice existente 110kV Huși-Cioara”, se arată în comunicatul de la Chișinău.

De asemenea, spune Ministerul moldovean al Energiei, Memorandumul va asigura condițiile desemnării OPCOM SA în temeiul legislației Republicii Moldova în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat, în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii Europene prin cuplarea piețelor.

Conform prevederilor legislatiei primare și secundare în vigoare din România, Societatea Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale. OPCOM S.A., îndeplineşte rolul de administrator al pieţei de energie electrică, furnizând un cadru organizat, viabil şi eficient pentru desfăşurarea tranzacţiilor comerciale în cadrul pieţei angro de energie electrică și desfasoară activitaţi de administrare a pieţelor centralizate în sectorul gazelor naturale, în conditii de consecvenţă, corectitudine, obiectivitate, independenţă, echidistanţă, transparenţă şi nediscriminare.

Ofiicalii de la Chișinău spun că, la rândul său, Moldelectrica urmează să se integreze în Piața de Echilibrare administrată de către CNTEE Transelectrica SA, urmează a fi stabilite procesele de tranzacționare transfrontalieră a energiei electrice de echilibrare și serviciilor de sistem prin accesarea de către ÎS Moldelectrica a Pieței de Echilibrare și Pieței Serviciilor Tehnologice de Sistem, administrate de către CNTEE Transelectrica SA.

„Avansarea proiectelor investiționale prevăzute în Memorandum va permite atât creșterea gradului de securitate în aprovizionarea cu resurse energetice a Republicii Moldova și României, cât și va contribui la diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare la nivel regional”, a declarat secretara de stat Cristina Pereteatcu în ședința de Guvern, conform documentului citat.

Sursa foto: Ministerul moldovean al Energiei

Citește și:

OFICIAL | Transgaz preia operațiunile din R. Moldova de la Gazprom. Ion Sterian: „Va crește gradul de securitate în aprovizionarea cu gaze”

Ion Sterian (Transgaz) a făcut public reproșuri Comisiei Europene pentru alocările reduse din Fondul de Modernizare. „Vom găsi soluții de finanțare”

Cât de pregătit este sistemul național de transport al gazelor naturale pentru iarnă. Răspunsul directorului general al Transgaz, Ion Sterian