Românii de la Transgaz vor să cumpere Vestmoldtransgaz, partenerul proiectului Iași-Ungheni

Publicat: 28 12. 2017, 18:19
Actualizat: 28 09. 2018, 23:19

Acționarii Transgaz au aprobat, în adunarea generală extraordinară din 11 decembrie, „înființarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a unei societăți cu răspundere limitată” și „mandatarea Consiliului de Administrație al Transgaz pentru mărirea capitalului social al societății cu răspundere limitată înființată pe teritoriul Republicii Moldova, în vederea participării cu succes la procedura privatizării Vestmoldtransgaz.

Societatea Vestmoldtransgaz a fost înființată în anul 2014 pentru a gestiona rețeaua de transport gaze Iași-Ungheni și pentru a presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

La începutul lunii septembrie 2017, Ministerul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova anunța că a eliberat companiei Vestmoldtransgaz certificatul de urbanism pentru proiectarea lucrărilor de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău. Apoi, ministerul român al Economiei a anunțat, pe 13 octombrie, că împreună cu instituția similară din Republica Moldova va acționa pentru suplimentarea finanțării europene a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău”, cu 10 milioane de euro.

Vestmoldtransgaz a fost scoasă la privatizare de Guvernul Republicii Moldova, la un preț de 180 de milioane de lei moldovenești (8,8 milioane de euro), cu condiția investirii a 93 de milioane de euro în următorii doi ani. Autoritățile de la Chișinău și-au argumentat decizia prin „nevoia de a accelera lucrările de construcție a conductei Ungheni-Chișinău și de a nu evita contractarea de împrumuturi în acest scop”.

Anterior, Guvernul de la Chișinău a negociat alocarea de către Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) a unui pachet de finanțare de 92 de milioane de euro pentru construirea conductei Ungheni-Chișinău, din care BEI și BERD împrumută câte 41 de milioane de euro, UE acordă un grant de 10 milioane de euro, iar contribuția Moldovei este de un milion de euro.

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău prezintă a doua etapă de realizare a proiectului de interconectare a sistemelor de transport gaze din Moldova și România. Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport gaze ale României și Moldovei, fiind o prelungire a primei părți a conductei Iași-Ungheni, introdusă în exploatare în 2014.

Lungimea conductei va fi de aproximativ 117 kilometri. Prin ea vor putea fi transportate circa 1,5 miliarde de metri cubi, ceea ce acoperă integral necesitatea de combustibil în Moldova fără regiunea transnistreană. Finalizarea întregului proiect este prevăzută pentru perioada 2018-2019.