Românii economisesc lunar de 4,5 ori mai puțin decât austriecii. Cât reușesc să pună deoparte ungurii, sârbii, slovacii și croații

Publicat: 22 10. 2014, 15:12

Barometrul Erste Group arată că aproximativ jumătate dintre români, sârbi, unguri, slovaci și croați sunt nemulțumiți de economiile realizate pe fondul dobânzilor mai reduse și inflației.

Dobânzile reduse la produsele clasice de economisire nu au împiedicat populația din Europa Centrală și de Est (ECE) să pună bani deoparte pentru zile negre. Peste două treimi din populația ECE consideră că economisirea este importantă.

Austriecii și slovacii sunt campionii economisirii pentru al doilea an consecutiv. Austriecii și-au majorat sumele economisite lunar cu 7 euro (la 188 euro), iar slovacii economisesc mai mult cu 6 euro față de anul trecut (96 euro). Croații (60 euro), românii (41 euro) și ungurii (49 euro) și-au menținut economiile la același nivel, în timp ce cehii (75 euro) și sârbii (35 euro) și-au redus sumele puse deoparte cu 6 euro și, respectiv, un euro comparativ cu 2013.

„Având în vedere perioada îndelungată în care sentimentul consumatorilor din Republica Ceha a fost negativ, reducerea sumelor economisite este un semn bun că, în sfârșit, consumul își revine”, consideră Peter Bosek, președinte Retail Board Erste Group.

Cu toate că majoritatea populației din ECE a reușit să-și mențină economiile la un nivel stabil, aproximativ jumătate dintre români, unguri, slovaci și croati nu sunt mulțumiți de sumele puse deoparte. Cel mai mare grad de insatisfacție este înregistrat în Serbia – aproape două treimi din populație afirmă că nu sunt prea multumiți sau nu sunt satisfăcuți deloc de sumele economisite. „Având în vedere dobânzile reduse comparativ cu anii precedenți și nivelul inflației care reduce semnificativ sumele puse deoparte, nu este surprinzător faptul că sârbii nu sunt împăcați cu economiile realizate”, a adaugat Bosek.

Majoritatea populației din ECE preferă în continuare carnetele sau conturile de economii. Aproape opt din zece austrieci, peste jumătate din slovaci și aproape unul din doi croați utilizează aceste produse de economisire. Asigurările de pensii susținute de guvern sunt folosite de cehi (55%) și unguri (34%), sârbii prefera asigurările de viață (9%), iar românii își investesc economiile în aur sau alte metale prețioase (26%). Majoritatea populației din ECE anticipează că dobanzile reduse la produsele de economisire și investiții se vor menține în următorii cinci ani. O treime dintre croați și români consideră că dobânzile vor continua să scadă.  

Aproape o treime dintre români și croați au o atitudine pozitivă față de investițiile în titluri, acțiuni, fonduri sau obligațiuni. De asemenea, 14% dintre unguri și 12% dintre slovaci ar investi în aceste produse.