Roubini, economistul care a prevăzut criza din 2008: este o probabilitate de 60% ca SUA să intre în recesiune în 2012. PLUS: De ce ar putea fi China următoarea victimă a crizei subprime – VIDEO

Roubini, economistul care a prevăzut criza din 2008: este o probabilitate de 60% ca SUA să intre în recesiune în 2012. PLUS: De ce ar putea fi China următoarea victimă a crizei subprime - VIDEO
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 24/04/2012, 04:35

Economistul Nouriel Roubini susține, într-un interviu acordat miercuri pentru Bloomberg, că există o probabilitate de 60% ca Statele Unite ale Americii să se confrunte cu o nouă perioadă de recesiune anul viitor, informează Bussines Insider.

„Creșterea economică a fost încetinită atât în SUA, cât și în statele membre ale zonei euro și în Marea Britanie. Există o probabilitate de 60% ca anul viitor să ne confruntăm cu o nouă recesiune și, din păcate, suntem pe cale să rămânem fără instrumentele de politică monetară…iar guvernele nu vor mai putea să salveze de la faliment băncile aflate într-un astfel de pericol, fiind la rândul lor într-o situație delicată”, explică Roubini.

În ceea ce privește piețele financiare și trimestrul al treilea al acestui an, economistul care a prevăzut criza din 2008, susține că „banca centrală americană (Fed) și alte bănci centrale vor pune în practică mai multe măsuri de relaxare monetară, deși creditarea nu funcționează…piața depinde de previziunile pentru trimestrul al treilea al anului, dar eu sunt de părere că această dependență este una de scurtă durată. Datele macroeconomice, cele legate de evoluția pieței forței de muncă și de piața imobiliară vor fi din ce în ce mai nefavorabile, iar piața va începe să se ajusteze din nou”.

Recesiunea este așteptată deja pe piața de obligațiuni

Pe piața de obligațiuni se așteaptă deja o perioadă de recesiune, după cum susține Roubini. „După ce ratingul Statelor Unite ale Amercii a fost retrogradat de către agenția Standard&Poor de la AAA la AA+, randamentul obligațiunilor a scăzut de la 2,5% la 2% și chiar mai puțin. Semnalele pieței de obligațiuni și ne indică faptul că ne vom confrunta cu o perioadă de recesiune în curând”.

Roubini atrage, de asemenea, atenția asupra situației în care se poate afla China pe viitor. „China se va confrunta cu o perioadă dificilă, după părerea mea. Nu anul acesta și nici anul viitor, ci în 2013, atunci când se va diminua explozia investițiilor…Investițiile permanente au ajuns la o pondere de 50% din PIB. Această explozie a investițiilor va lua sfârșit printr-o a economiei”. „Băncile chineze dețin mii de miliarde de dolari, echivalent yuani, și estimăm că 30% dintre aceste împrumuturi vor duce la faliment și vor deveni neperformante. Se va pune presiune pe băncile din China.

La scurt timp după acest interviu Bloomberg a publicat o știre cu titlul „Acțiunile americane au pierdut avansul înregistrat după ce Roubini a anunțat începutul recesiunii”.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Bancul uluitor pe care Mitică Dragomir l-a spus soților Nicolae și Elena Ceaușescu! Când l-a...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Ion Țiriac a dat tunul anului! L-a vândut imediat. Miliardarul a dat lovitura
Ajuns la sapă de lemn, Irinel Columbeanu poate redeveni milionar. Culmea, o femeie celebră, dar...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan