Roubini: Ucraina să colaboreze cu UE, nu cu uniunea vamală a Rusiei, pentru stimularea economiei

Publicat: 22 09. 2013, 17:33
Actualizat: 21 03. 2019, 17:42

Ucraina ar trebui să colaboreze cu Uniunea Europeană, nu cu uniunea vamală condusă de Rusia, pentru stimularea economiei, a declarat Nouriel Roubini, profesor de economie și afaceri internaționale la New York University, relatează Bloomberg.

Situația macroeconomică a Ucrainei este fragilă din cauza creșterii deficitului de cont curent și a celui bugetar, precum și a necesarului tot mai mare de finanțare externă, a afirmat Roubini, prezent la Ialta la o conferință privind relațiile Ucrainei cu Rusia și Uniunea Europeană.

Ucraina intenționează să semneze în luna noiembrie Acordul de asociere cu UE, care include un acord de comerț liber cu blocul comunitar.
Rusia vrea însă ca Ucraina să intre în uniunea vamală pe care a format-o cu Kazahstan și Belarus.

Dacă Ucraina va semna acordul cu UE, Rusia a avertizat că va impune restricții comerciale pentru a-și proteja piețele. Luna trecută, Rusia a blocat intrarea în țară a bunurilor ucrainene.

„Dacă vă alăturați UE, aceasta înseamnă armonizarea reglementărilor”, a spus Roubini, adăugând că acordul comercial ar stimula schimburile ucrainene cu „orice parte a lumii”.

Acordul cu UE a fost amânat după ce fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko, oponent al președintelui Viktor Ianukovici, a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru abuz în funcție, în 2011.

Premierul ucrainean Mikola Azarov a declarat la Ialta că „semnarea acordului cu UE nu implică vreun risc pentru Rusia”.

Pe de altă parte, Moody”s a redus în această săptămână ratingul Ucrainei cu o treaptă, la nivelul Caa1, din cauza „riscurilor politice și economice crescute generate de înrăutățirea relațiilor cu Rusia, a rezervelor scăzute ale băncii centrale și a riscurilor legate de viitoarele negocieri cu FMI”.

Economia Ucrainei s-a contractat cu 1,3% în trimestrul al doilea, după un declin de 1,1% în primele trei luni ale anului, din cauza cererii scăzute pentru exporturile țării. Guvernul nu a reușit să încheie un acord cu FMI pentru un nou împrumut, din cauza dezacordurilor referitoare la subvenționarea energiei.