Rusia datorează cetățenilor 785 miliarde de dolari, în contul „obligațiunilor Brejnev” din era sovietică

Publicat: 28 08. 2012, 14:15
Actualizat: 22 03. 2019, 23:48

Statul rus datorează populației 785 miliarde de dolari, echivalentul a aproape jumătate din PIB, în contul economiilor dispărute și titlurilor de stat emise în era sovietică, speculatori versați și pensionari înarmându-se cu decizii judecătorești pentru a lua banii.

Statul rus datorează populației 785 miliarde de dolari, echivalentul a aproape jumătate din PIB, în contul economiilor dispărute și titlurilor de stat emise în era sovietică, speculatori versați și pensionari înarmându-se cu decizii judecătorești pentru a lua banii, informează Mediafax.

Titlurile, emise începând din 1982, ultimul an al administrației liderului Leonid Brejnev, aveau o maturitate de 20 de ani, valori de 25, 50 sau 100 de ruble și o dobândă de 3%, fiind tipărite pe bilete de loterie care ofereau șansa unui câștig de până la 10.000 de ruble, un automobil Volga sau o mai modestă Lada Jiguli, potrivit Bloomberg.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Strasbourg, Franța) a emis în luna iulie o decizie prin care obligă statul rus la plata a 37.150 euro către un pensionar care locuiește în apropierea Moscovei, drept compensație pentru „obligațiunile Brejnev” pe care le deține, datând din 1982. Suma reprezintă 140 de pensii medii lunare. O altă pensionară, în vârstă de 95 de ani, a câștigat în justiție o decizie preliminară pentru o compensație de 4.300 euro.

Înarmați cu decizii judecătorești, speculatori versați și pensionari deopotrivă iau cu asalt administrația pentru a încasa cât mai repede sumele cuvenite în contul titlurilor de stat emise în anii ’80 pentru a absorbi lichidități dintr-o economie centralizată, cu un consum intern modest.

Președintele Vladimir Putin „trage de timp”, notează Bloomberg, semnând în aprilie un decret prin care suspendă toate plățile în contul acestor titluri, cel puțin până în anul 2015.

„Toate acestea ar fi trebuit rezolvate încă din anii ’90. Cum ți-ai putea asuma o asemenea datorie uriașă? Totul s-ar prăbuși imediat”, a declarat pentru Bloomberg Boris Kheyfets, specialist în datoria soviecică la Institutul de Economie din cadrul Academiei de Științe de la Moscova.

Alte republici foste sovietice au stins astfel de datorii în anii ’90, la discount-uri semnificative față de valoarea nominală. Rusia s-a angajat însă să acopere integral sumele datorate. Președintele Boris Elțîn a promulgat în 1995 o lege prin care guvernul este obligat să restituie economiile din era sovietică pierdute de populație, fie din depozite bancare, fie din titluri de stat, cu sume calculate având la bază valoarea nominală raportată la prețurile din 1990.

Restituirile au început în timpul primului mandat de președinte al lui Vladimir Putin, când bugetul guvernului rus a trecut pe excedent datorită creșterii puternice a prețurilor petrolului.

În prezent, la începutul celui de-al treilea mandat al lui Putin, bugetul se apropie din nou de deficit.

Guvernul a alocat în bugetul pentru 2012 suma de 50 miliarde ruble (1,2 miliarde euro) pentru astfel de compensații.

Profesorul Kheyfets de la Academia din Moscova spune că nu există documente publice care să ateste câte „obligațiuni Brejnev” sunt în circulație. Fiind titluri la purtător, acestea erau utilizate ca o a doua monedă, sprijinind economia gri din era sovietivă, notează el.

Rusia nu a amintit de aceste titluri în prospectul întocmit în acest an pentru o emisiune de eurobonduri de 7 miliarde de dolari.

Unele dintre titluri au fost vândute sau preschimbate în obligațiuni noi la începutul anilor ’90. După legea din 1995, guvernul a convertit obligațiunile din 1982 în așa-numite „ruble promisorii”, majorând valoarea nominală a titlurilor cu 40%. Alte legi adoptate ulterior au modificat valoarea certificatelor astfel încât să evolueze în tandem cu un coș de bunuri de consum de referință și au asigurat dobânzi de cel puțin 9%. Ultima reevaluare a titlurilor promisorii a avut loc în 2003, când guvernul de la Moscova plasa fiecare astfel de obligațiune la 32,34 ruble, cifră amintită și la procesul în urma căruia CEDO a acordat septuagenarului rus peste 37.000 euro.

Specula cu certificate sovietive a ajuns și pe EBay. Obligațiuni de 25 de ruble datând din 1982 se vând pe EBay.com de la 2,85 dolari bucata. Pe site-uri din Rusia, unii ofertanți susțin că au dovezi că titlurile pe care le dețin sunt pe cale de a fi răscumpărate de Ministerul Finanțelor. Alții încearcă să-și vândă titlurile în țări vecine, unde guvernul rus nu este obligat prin lege să le răscumpere.

Cel mai mare pariu pe „obligațiunile Brejnev” a fost făcut de Artem Tarasov, trader de mărfuri care s-a autoproclamat în 1989, la postul național de televiziune, primul milionar legitim al Uniunii Sovietice. Mai târziu, Tarasov a devenit acționar la Vitas Bank (Moscova), care și-a pierdut anul trecut licența după ce a încercat să treacă în bilanț obligațiuni Brejnev de 3 miliarde ruble la valoarea nominală.

Putin a semnat decizia de suspendate temporară a plăților la scurt timp după ce banca centrală a observat mutarea încercată de Vitas Bank, susține Tarasov într-un interviu pentru Bloomberg. Banca centrală a clasificat certificatele drept „Categoria a 5-a”, fără nicio speranță de recuperare, și a cerut Vitas Bank să constituie provizioane pentru 100% din valoarea nominală a titlurilor.

Banca centrală susține că licența Vitas a fost retrasă deoarece rata de adecvare a capitalului băncii a coborât sub pragul minim, fără legătură cu obligațiunile din anii ’80.

Tarasov spune că „are acces” la certificate de 50 miliarde ruble, pe care dorește să le valorifice printr-o licitație.