RUTELE pe care va circula primul tren electric produs în România, cu cinci milioane de euro. VIDEO

Publicat: 29 05. 2014, 18:58
Actualizat: 05 07. 2016, 20:26

Primul tren electric fabricat în România, Hyperion, nu va putea circula deocamdată decât pe rutele București – Constanța și București – Predeal – Brașov, din cauza infrastructurii necorespunzătoare de pe alte trasee. Totuși, pe cele două relații trenul va putea atinge o viteză de până la 160 de kilometri pe oră.

„Nu-l putem pune să circule pe rutele unde viteza medie este de 40 km/h”, a precizat Ionel Ghiță, președintele Softronic Craiova în timpul emisiunii ZF Live. Totuși, acesta și-a exprimat speranța că până în anul 2020 Hyperion va putea funcționa și pe alte relații, după modernizarea sectoarelor de cale ferată.

40 de ingineri și 50 de tehnicieni au lucrat timp de trei ani la construcția ramei electrice. Investiția s-a ridicat la 5 milioane de euro și a fost obținută de la Garanti Bank.

Hyperion, prima ramă electrică din România, cu podea joasă și tracțiune asincronă produsă de industria românească de profil, este compusă din patru vagoane, are o capacitate de transport de 188 de locuri, este dotată cu aer condiționat și internet wireless. În plus, trenul are și „caracteristici ecologice”, permițând recuperarea energiei prin frânare. De asemenea, costurile de mentenanță sunt mai scăzute decât în cazul altor trenuri, a subliniat președintele Softronic.

Dacă anul acesta un singur tren electric a fost produs la Craiova, în 2015 numărul va crește la patru, iar în 2016, la opt. În cazul în care autoritățile din România nu își vor manifesta interesul pentru achiziționarea de rame electrice Hyperion, Softronic își va indrepta atenția către piața internațională, în special către Turcia, a explicat Ionel Ghiță.

„În ceea ce privește raportul calitate-preț și mentenanța, suntem cei ma buni din Europa. În Europa de Est suntem unicul producător de trenuri electrice”, a afirmat președintele Softronic. „Avem tehnologie de înaltă clasă, avem tot ce trebuie să invadăm Europa cu produsele noastre”, a adăugat el.

Pentru realizarea celui de-al doilea tren electric, Softronic se află în discuții cu Raiffeisen Bank și Intesa Sanpaolo Bank, costurile fiind de data aceasta însă mai mici: 3 milioane de euro.

Compania Softronic, deținută de patru persoane fizice – Ionel Ghiță (30% din capital), Ion Gârniță (26%), Augustin Popescu (26%) și Oana-Adriana Miulescu (16%) -, a fost înființată în 1991, la Craiova. Anul trecut, cifra de afaceri a fost de 20 de milioane de euro, a precizat Ionel Ghiță în timpul emisiunii ZF Live.