Șase sfaturi pentru a avea o vacanță liniștită. Cum să eviți neplăcerile financiare

Publicat: 04 07. 2012, 13:23
Actualizat: 21 03. 2019, 13:51

Anul acesta peste 2 milioane de români vor pleca în vacanță în diferite destinații din țară și din străinătate. Printre cele mai căutate destinații alese de cei care vor să rămână în perioada concediului în țară se află litoralul Mării Negre, în timp ce românii care vor să plece în străinătate aleg, în principal, destinații precum Grecia, Bulgaria și Turcia.

Turiștii români sunt dispuși să cheltuiască, în medie, 140 de euro de persoană atunci când pleacă în vacanță în țară. Suma medie a cheltuielilor de vacanță crește însă până la 410 euro de persoană în cazul celor care aleg să se relaxeze peste graniță, conform datelor făcute publice de reprezentanții BCR Cercetare.

Pentru a se asigura că nu vor întâmpina neplăceri atunci când sunt în vacanță, românii trebuie să aibă în vedere câteva aspecte legate de plățile realizate cu un card și de folosirea bancomatelor.

Șase sfaturi pentru o vacanță liniștită

1. Pentru a evita riscul de pierdere a numerarului, turiștii sunt sfătuiți să folosească un card pentru realizarea diferitelor plăți la comercianți. Comisionul este zero, iar plata cu cardul este considerată a fi cea mai simplă și cea mai sigură modalitate de achitare a diferitelor produse și servicii.

2. Pentru a evita furturile, turiștii români sunt sfătuiți să nu plece cu numerar din țară, ci mai degrabă să folosească, atunci când au nevoie de bani, bancomatele băncilor ai căror clienți sunt.

3.  Atunci când ridică bani de la bancomate și atunci când folosesc cardul pentru a realiza diferite plăți turiștii sunt sfătuiți să acopere tastatura în momentul tastării codului PIN.

4. Pentru a urmări evidența banilor cheltuiți, evitând astfel surprizele neplăcute, persoanelor care aleg să plece în vacanță atât în țară, cât și în străinătate li se recomandă să urmărească extrasele de cont.

5. Înainte de a pleca în concediu românii sunt sfătuiți să verifice plafoanele zilnice de retragere a numerarului ale băncilor. În cazul în care sunt prea mici, ei pot face o cerere pentru mărirea lor.

6. Un alt aspect important care nu trebuie neglijat atunci când pleci în vacanță este acela de a te informa în legătură cu modul în care poți semnala eventuale probleme pe care le poți avea cu un card, fie că este vorba despre pierderea, furtul și blocarea lui sau despre existența unor nelămuriri în legătură cu sumele cheltuite.