Scandalul laptelui contaminat. Ce sunt aflatoxinele și cum ajung ele în produsele alimentare

Publicat: 07 03. 2013, 23:46
Actualizat: 20 03. 2019, 14:24

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, își dorește intensificarea controalelor în următoarea perioadă de timp după ce, recent, a fost descoperit în România lapte contaminat cu aflatoxină. Potrivit declarațiilor sale făcute în urma întâlnirii pe care a avut-o, joi, cu cei de la Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la ora actuală, „este greu de spus dacă a băut cineva acest lapte”.

Constantin a subliniat că laptele contaminat cu aflatoxină a fost retras imediat de pe piață și că aflatoxina prezintă un pericol pentru sănătatea publică doar atunci când este consumată în cantități mari, pe o durată îndelungată de timp.

El a anunțat și că, în următoarea perioadă de timp, controalele pentru depistarea aflatoxinei vor fi extinse și la furaje. „Noi am început deja controalele pe zona de lapte, dar acum am extins și la furaje. Nu vrem să ne oprim doar pe zona de lapte”, a spus ministrul.

FOTO: Wikimedia Commons (aflatoxină)

Conform informațiilor făcute publice de către reprezentanții ANSVSA, aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor Aspergilus flavus și Aspergilus parasiticus, care „se dezvoltă în semințe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (șrot, tărâțe), arahide, cereale și produse de origine animală (brânzeturi fermentate, preparate de carne)”.

Dezvoltarea acestor mucegaiuri poate fi influențată de condițiile de depozitare ale cerealelor și plantelor. Ele cresc în medii umede, unde lipsește ventilația și unde temperaturile sunt ridicate.

În cazul în care păsările sau animalele consumă furaje contaminate cu aflatoxine, atunci laptele, produsele fabricate din lapte, dar și carnea și ouăle pot conține aflatoxine.