Se schimbă regulile în ONLINE. Ce noi OBLIGAȚII FINANCIARE vor avea giganții internetului față de CREATORII DE CONȚINUT

Publicat: 12 09. 2018, 23:28
Actualizat: 26 03. 2019, 17:26

Proiectul de directivă privind dreptul de autor pe piața unică digitală, prezentat de Comisia Europeană pe 14 septembrie 2016, introduce o serie de noi reguli care sunt menite să forțeze platformele online să împartă veniturile cu creatorii de conținut și să ofere posibilitatea tragerii la răspundere a celor care încalcă drepturile de autor prin distribuirea de conținut nelicențiat.

Reuniți în plen la Strasbourg, miercuri, eurodeputații au adoptat o nouă versiune a unui text respins pe 5 iulie, care, printre altele, introduce noțiunea de „drept vecin” pentru editorii de presă. Votul deschide calea pentru negocieri cu Consiliul Uniunii Europene (reprezentând cele 28 de state membre, care deja au ajuns la un compromis pe 25 mai) și Comisia Europeană, înainte de a se ajunge la un text definitiv.

Principiul este de a determina platforme, precum YouTube deținut de Google, să plătească mai bine creatorii de conținuturi (articolul 13), dar și de a crea un nou „drept vecin” dreptului de autor pentru editorii de presă (articolul 11), care trebuie să permită agențiilor de știri să fie remunerate în cazul reutilizării online a conținuturilor lor. În urma negocierilor, textul va trebui din nou să fie supus votului Parlamentului European.

Reacțiile cu privire la noile reguli erau împărțite, iar cele mai multe grupuri politice europene, inclusiv Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților și Partidul Popular European, nu au avut o poziție unitară înainte de vot.

Pe de o parte, enciclopedia online Wikipedia, companii precum Google și Facebook, activiști pentru drepturi civile au avertizat că modificările propuse ar îngrădi creativitatea și diseminarea conținutului în mediul online și astfel ar afecta libertatea de exprimare.

Pe de altă parte, numeroși artiști, instituții de presă, case de discuri și studiouri de filme s-au declarat în favoarea propunerilor, motivând că astfel vor putea beneficia în mod corect de venituri de pe urma operelor create de ei.