Sebastian Burduja, întâlnire cu ambasadorul Emiratelor Arabe Unite, privind proiectele din România, inclusiv Interconectorul de Înaltă Tensiune

Publicat: 25 09. 2023, 19:38

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a avut o reuniune cu ambasador al Emiratelor Arabe Unite în România, Sultan Mohamed Majed Al Ali, și Taqa, una dintre marile companii care colaborează pentru realizarea Proiectului Interconector de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC).

Ministrul Sebastian Burduja și  ambasador al Emiratelor Arabe Unite în România au discutat despre proiecte de interes pentru cele două părți, precum realizarea Interconectorului de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC) 5000 MW de pe teritoriul României, pe coridorul magistralei de gaz BRUA și a viitoarei magistrale Tuzla-Podișor, potrivit unui comunicat al instituției.

Potrivit sursei citate, ministrul Energiei a subliniat buna colaborare între părți, disponibilitatea de a dezvolta relațiile existente și de a identifica noi posibilități de cooperare în domeniu.

Ce înseamnă Interconectorul HVDC

Interconectorul de Înaltă Tensiune în Curent Continuu reprezintă un proiect deosebit de important pentru țara noastră, care va putea asigura preluarea energiei verzi din zona Dobrogea și transportul acesteia către vestul României și state membre din Uniunea Europeană.

Sebastian Burduja se mai întâlnise, la jumătatea lunii iulie, cu reprezentanții marilor companii Taqa, Meridiam, Fluor, Transelectrica și E-Infra, care colaborează în realizarea Proiectului Interconector de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC) 5000 MW de pe teritoriul României, pe coridorul magistralei de gaz BRUA și a viitoarei magistrale Tuzla-Podișor.

Conform intituției, interconectorul HVDC va oferi un grad ridicat de flexibilitate în zonele critice ale Sistemului Energetic Național, va facilita evacuarea puterii din noile proiecte de energie curată, va asigura stabilitatea și reziliența noilor surse de energie nucleară și eoliană offshore și va stimula producția de energie verde, aducând o capacitate suplimentară de evacuare din zona Dobrogea de 5000 MW, care poate fi extinsă în viitor prin instalarea de cabluri suplimentare.

„Cu resursele energetice din Bazinul Mării Negre și interconexiunile cu țările riverane Mării Negre, România va deveni un hub energetic pentru întreaga Europă”, spunea la acea dată ministrul Energiei.