Primele țevi pentru gazoductul Tuzla – Podișor, de peste 300 km, au fost turnate în Turcia. O echipă Transgaz verifică permanent producția

Publicat: 23/09/2023, 19:54

Trei conducte din viitoarea magistrală Tuzla – Podișor au ieșit de pe banda fabricii din Turcia care a câștigat contractul de producție pentru cei 305,6 kilometri ai gazoductului care reprezintă o investiție majoră a statului pentru exploatarea și valorificarea gazelor din Marea Neagră. O echipă a operatorului național de transport al gazelor naturale, care este beneficiarul lucrării, urmărește în permanentă procesul, chiar la sediul din Iskanderun, conform informațiilor Gândul.

Producția țevilor pentru Proiectul Marea Neagră – Podișor a început în cursul acestei săptămâni, când au fost formate primele trei țevi.

Doi reprezentanți ai Transgaz sunt permanent prezenți în fabrică pentru a urmări calitatea țevilor și încadrarea în graficul de producție la fabrica de la Iskanderun din Turcia, arată sursele Gândul.

Este vorba de unitatea de producție a companiei Toscelik Spiral Pipe, una dintre companiile Tosyali Holding, care a devenit furnizorul de conducte de oțel al proiectului Tuzla – Podișor, cum a scris recent și presa internațională.

102.000 de tone de țevi de oțel

Conform Bazaar Times, care citează declarația făcute de Tosyali, Toscelik Spiral Pipe continuă să iasă în evidență prin furnizarea de țevi de oțel sudate în spirală pentru proiecte internaționale.

Toscelik Spiral Pipe va livra 102.000 de tone de țevi de oțel în intervalul de diametre 813- 1.219 de milimetri, cu standardul de producție ISO 3183 PSL2 și calitatea oțelului L415NE PSL2, în decurs de un an. Toscelik Spiral Pipe trebuie să asigure conducte pentru întreaga lungime a gazoductului, de 306,5 kilometri. Toscelik Spiral Pipe este, de asemenea, furnizorul BRUA Gas Pipeline.

Proiectul gazoductului Tuzla-Podișor, în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro, care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep, concesionat în proporții egale de OMV Petrom, operatorul proiectului, și Romgaz, şi coridorul BRUA, asigurându-se astfel posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectările existente.

Ion Sterian: „Constructorul are 24 de luni să ne predea gazoductul la cheie”

Pe 16 iunie, conducerea Transgaz a semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru gazoductul cu societatea Kalyon Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi, din Turcia.

Într-un interviu pentru Gândul, directorul general al Transgaz, Ion Steria, preciza că antreprenorul are la dispoziție 24 de luni ca să predea gazoductul Tuzla – Podișor la cheie

„Constructorul are 24 de luni să ne predea gazoductul la cheie. Mă voi asigura că acest termen de implementare se va respecta, pentru că gazoductul Tuzla-Podișor este esențial pentru securitatea energetică și pentru economia României, și trebuie ca infrastructura gazieră să fie finalizată la momentul în care vor începe să fie exploatate gazele naturale din perimetrul offshore Neptun Deep din Marea Neagră”, a declarat Ion Sterian pentrul Gândul.

Conform șefului Transgaz, primele gaze naturale vor fi extrase și transportate începând din toamna anului 2027. Conform graficului privind capacitățile rezervate pe conductă, volumele de gaze naturale estimate sunt de 9.800 MWh transportați orar, ceea ce anual înseamnă 8,16 miliarde de metri cubi de gaze naturale ce vor intra din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră în rețeaua națională de transport gaze naturale.

Gazoductul Tuzla-Podișor este necesar și pentru a putea transporta o parte din cele 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale care ar urma să vină în România și din zona Mării Caspice, din terminalele LNG din Turcia și Grecia.

Important de precizat e că Gazoductul Tuzla (Constanța) – Podișor (Giurgiu) dă posibilitatea de racordare la gaze naturale pentru aproape 185.000 de locuitori și 523 de instituții publice (școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc).

Per total, România are o rețea de conducte de transport gaze naturale de peste 14.000 km, din care 481 km reprezintă gazoductul BRUA Faza 1 (funcțională începând cu data de 01.12.2020).

Sursa foto: Transgaz

Citește și

EXCLUSIV | Ion Sterian, șeful Transgaz: „România este pregătită pentru sezonul rece”. Stadiul proiectelor majore pentru securitatea energetică

Start pentru conducta Tuzla – Podișor. Neacșu: „Statul își îndeplinește ultima obligație pentru începerea exploatării gazelor din Marea Neagră”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Vreme perfectă de Florii. Ce au anunțat meteorologii
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji