Șeful Guvernului: România îndeplinește „pe hârtie” în 2014 toate criteriile pentru zona euro. Care este ținta de aderare

Publicat: 14 02. 2014, 18:45
Actualizat: 26 03. 2019, 19:41

Premierul Victor Ponta a precizat vineri că, „pe hârtie”, România îndeplinește condițiile de aderare la zona euro.

„România îndeplinește în 2014 toate criteriile de aderare la zona euro: rata inflației, rata dobânzii la obligațiuni, stabilitate curs de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB și datorie publică sub 60% din PIB. Suntem în grafic în ceea ce privește creșterea convergenței reale. Ținta EURO – 2019”, se arată în prezentarea Guvernului privind „Rezultatele economice în anul 2013 – Țintele pentru 2014-2015”.

La sfârșitul anului trecut, premierul Victor Ponta a declarat că obiectivele simbolice ale României trebuie corelate cu date simbolice, astfel că anul 2018, când se împlinește centenarul Marii Uniri de la 1918, ar fi potrivit pentru aderarea României la moneda euro.

La finele anului 2012, când România încă păstra ținta de adoptare a monedei euro în 2015, Ponta a declarat că România trebuie să meargă pe drumul Poloniei, și anume să spună foarte clar că este în favoarea unei Europe cât mai bine închegate, că dorește să intre în Euro, însă anul 2015 nu este un reper bătut în cuie.

O lună mai târziu, președintele Traian Băsescu a declarat că anul 2017 ar trebui să fie termenul optim pentru adoptarea de către România a monedei euro, în condițiile în care 2015 nu mai este viabil.

Intrarea în ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergătoare aderării la zona euro. Înainte de a intra în zona euro, o țară trebuie să respecte criteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht, respectiv să se afle timp de doi ani în ERM-II, timp în care moneda națională să fluctueze într-un intervalul de plus-minus 15% față de euro.
Polonia a renunțat de asemenea, în programul de convergență actualizat transmis CE în luna aprilie, la asumarea unei ținte indicative privind aderarea la zona euro, invocând ca motive incertitudini legate de orizontul de timp necesar pentru respectarea precondițiilor, dar și „situația din zona euro”.

Premierul polonez Donald Tusk a afirmat, în luna iulie, că adoptarea euro va întârzia probabil pentru o perioadă de încă 10 ani, deoarece este necesară modificarea constituției, care nu poate fi realizată fără o majoritate calificată de cel puțin două treimi în Parlament.