Șeful interimar al ANSVSA: Două dintre fermele cu lapte infestat au scăpat de probleme după ce au schimbat furajele

Publicat: 14 03. 2013, 15:53
Actualizat: 21 03. 2019, 14:31

La două dintre cele șapte unități la care inspectorii sanitar-veterinari au descoperit lapte infestat cu aflatoxină, cele mai recente analize au arătat că, după schimbarea furajelor cu unele „curate”, conținutul de aflatoxină a ajuns la zero, iar laptele va putea merge către consum, a anunțat joi președintele interimar al ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu. 

Numărul total de unități la care s-a descoperit lapte infestat cu toxina cancerigenă a fost de șapte, dintre care trei ferme, două unități de procesare și două unități de colectare, ale căror nume nu au fost precizate. 

Laptele de la unitățile de procesare, care era depozitat în tancuri, va fi distrus, a anunțat Mănăstireanu.

El a mai anunțat joi că, la mijlocul săptămânii viitoare, vor fi finalizate analizele pentru toate cele 1.062 de probe de lapte prelevate, în prezent fiind finalizate 82% dintre teste. În total, 88 de tone de lapte contaminat cu aflatoxină au fost confiscate și urmează să fie distruse.

Sursa contaminării laptelui a fost reprezentată de furajele depozitate în condiții improprii în timpul iernii.

„Laptele din comerț este bun de consum. În magazinele acreditate sanitar-veterinar nu a ajuns lapte contaminat”, a dat asigurări președintele interimar al Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Un inspector de la DSV Ilfov, cercetat în cazul perelor cu pesticide provenind din Turcia

Pe de altă parte, oficialul ANSVSA a precizat că un inspector de la Direcția Sanitară Veterinară Ilfov este cercetat în cazul unui transport de circa 360 de kilograme de pere având limita pesticidelor depășită și provenind din Turcia și care au ajuns la vânzare.

Mănăstireanu a declarat joi că inspectorul DSV Ilfov, al cărui nume a precizat că nu poate fi dezvăluit, se află în „concediu medical prelungit” și că legea funcționarilor publici nu permite ca acest funcționar să fie chemat la Comisia de Disciplină a ANSVSA. 

El a negat informațiile că în acest caz ar fi anchetați șapte funcționari al DSV Ilfov. 

Peste 3,3 tone de pere din Turcia și care prezentau depășiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide au fost descoperite de inspectorii sanitar-veterinari. Dintre acestea, 365 de kilograme de pere au ajuns la vânzare. 

În urma scandalului cu laptele infestat, președintele ANSVSA, Mihai Țurcanu, și-a pierdut funcția. Premierul Victor Ponta a semnat demisia lui Mihai Țurcanu din postul de președinte al Autorității Naționale Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA), iar atribuțiile de conducere au fost preluate de vicepreședintele Vladimir Mănăstireanu, până la numirea unui nou președinte.