Semnale privind o criză imobiliară /Der Spiegel: Prețurile caselor au scăzut semnificativ în Germania

Publicat: 22 12. 2023, 16:00

Prețurile caselor au scăzut semnificativ în Germania în ultimele luni, în contextul în care analiștii cred că de câteva decenii au fost majorări speculative, actuala situație semnalând riscuri privind izbucnirea unei crize imobiliare de anvergură europeană.

Declinul prețurilor locuințelor din Germania s-a accelerat în trimestrul al treilea din 2023, informează publicația Der Spiegel. În perioada iulie-septembrie, prețurile caselor au scăzut în medie cu 10,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor anunțate vineri de Oficiul german pentru Statistică. În trimestrul întâi din 2023, scăderile fuseseră de 6,8%, iar în trimestrul al doilea de 9,6%.

Este vorba despre cea mai semnificativă scădere a valorii locuințelor de după anul 2000, care intervine în contextul creșterii costurilor de creditare și al inflației ridicate.

Prețurile sunt în scădere atât în marile orașe, cât și în zonele rurale. În principalele metropole – Berlin, Hamburg, München, Köln, Frankfurt, Stuttgart ș Düsseldorf, prețurile caselor independente și de tip duplex au scăzut cu 12,7%, iar în zonele rurale cu 12,4%. Sunt în declin și prețurile apartamentelor.

Analist: Prețurile caselor au crescut în mod speculativ în ultimele decenii

”Până în 2022, în Germania a existat o creștere speculativă a prețurilor locuințelor, una dintre cele mai accentuate din ultimii 50 de ani. De atunci, prețurile scad, a explodat bula imobiliară”, afirmă Konstantin Kholodilin, expert în Macroeconomie Aplicată la Institutul german pentru Studii Economice (DIW).

Potrivit unui studiu realizat de grupul DZ Bank, tendința scăderii prețurilor locuințelor va continua în 2024, în pofida așteptărilor privind reducerea dobânzilor bancare.

Pentru anul viitor, ”ne așteptăm la o scădere medie cuprinsă între 0,5% și 2,5%”, afirmă analistul Thorsten Lange.

În contextul scăderii inflației, mulți analiști se așteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să renunțe în următorul an la politica monetară rigidă și să reducă dobănda de referință, ceea ce ar face mai avantajoase creditele imobiliare.

Foto: Profimedia

Citește și:

Moscova amenință Occidentul cu riposte simetrice dacă vor fi confiscate active ruse /Rusia ar putea întrerupe relațiile cu SUA