Statul francez își majorează participația la Air France-KLM

Publicat: 08 05. 2015, 12:35
Actualizat: 06 02. 2016, 20:55

În acest scop, statul va cumpăra până la 5,1 milioane de acțiuni Air France-KLM, respectiv 1,7% din titlurile companiei, participația Guvernului urmând să crească de la 15,88% la 17,58%.

Executivul francez vrea să se asigure astfel că va câștiga votul care va avea loc la adunarea generală a acționarilor din 21 mai, în care se va decide dacă orice investitor care deține acțiuni mai mult de doi ani poate obține dublarea dreptului de vot.

Statul susține această schimbare prevăzută într-o lege din 2014, care i-ar conferi, alături de alți acționari vechi, mai multă influență în cadrul grupului.

Inițiativa de vineri este a doua acțiune de acest fel a guvernului, după ce luna trecută a cumpărat noi acțiuni la Renault.

Statul francez este cel mai mare acționar al Air France-KLM, iar participația actuală de 15,88% din titluri îi conferă 16,1% din drepturile de vot, potrivit Ministerului Economiei.

Titlurile Air France-KLM sunt în creștere cu 3,8%, la 8,1 euro pe unitate.

În cazul Renault, adunarea generală a acționarilor grupului auto a acceptat, la sfârșitul lunii aprilie, principiul dreptului de vot dublu al statului, spre nemulțumirea conducerii companiei.

Guvernul Franței și conducerea Renault aveau, de câteva săptămâni, o dispută vehementă privind aplicarea „Legii Florange”, care prevede că orice acționar, inclusiv statul, trebuie să aibă drept dublu de vot după o perioadă de cel puțin doi ani de la achiziționarea acțiunilor.

Adunarea generală a acționarilor Renault a decis menținerea principiului dreptului de vot dublu, spre nemulțumirea președintelui companiei auto, Carlos Ghosn.

Guvernul de la Paris anunțase anterior că va investi până la 1,23 miliarde de euro pentru majorarea participației la Renault de la 15% la 20% și pentru respingerea rezoluției de menținere a actualului sistem de vot, construit pe modelul „o acțiune, un vot”, care la un număr egal de acțiuni oferă un număr egal de voturi în deciziile companiei.

Potrivit ministrului francez al Economiei, Emmanuel Macron, Guvernul urma să revină la o participație de 15% după AGA, prin vânzarea acțiunilor pe piață.