Topul celor mai mici dobânzi la credite de nevoi personale din România

Publicat: 26 09. 2019, 18:22

Dobânzile la creditele de nevoi personale în lei rămân încă ridicate în piața bancară din România, chiar dacă ecartul dintre dobânda medie la credite și dobânda la depozite a scăzut la cel mai redus nivel din ianuarie 2018, de 6,46%.

Dobânzile pot varia la fiecare bancă în funcție de tipul de dobândă aleasă, fixă sau variabilă, precum și în funcție de alți factori precum virarea salariului la banca respectivă – ce aduce de obicei după sine o reducere de dobândă -, ni­velul de risc prezentat de client, venitul realizat și comportamentul de plată.

Analiza ZF este realizată în baza unor simulări de credit de nevoi personale în lei cu dobândă fixă, fără virarea venitului clienților la respectiva bancă, în valoare de 20.000 de lei, pe o perioadă de cinci ani – repre­zentând creditul standard de nevoi personale.

Banca Tran­sil­vania, cea mai ma­re bancă din România în topul după active din 2018, practică un DAE de 12,39%, care se poate schimba în baza informațiilor prezen­tate de respectivul client.

În continuare, BCR, a doua bancă din piață, practică o dobândă DAE de 10,74% în aceleași condiții de creditare; Însă, în funcție de oferta personalizată pe comportamentul de plată, istoric, sumă, perioadă, dar și alte elemente, DAE la BCR poate varia între 7,49% și 17,51%.

BRD-SocGen aplică DAE de 14,3% pentru un astfel de credit, în timp ce subsidiara locală a italienilor de la UniCredit practică o dobândă DAE de 15,99%, care în condițiile potrivite poate pleca de la 8,99% pentru creditele cu dobândă fixă și de la 7,99% pentru dobândă variabilă.

Raiffeisen Bank, a cincea bancă din industria locală în topul după active, practică DAE de 15,14% pentru un credit de nevoi personale de 20.000 de lei pe o perioadă de cinci ani, la un calcul standard, însă DAE poate scădea chiar și până la 9% în cazul virării ve­ni­turilor din salarii la această bancă și în cazul în care există garanții ipotecare.

În cazul ING, DAE este de 12,9% și poa­te scădea la 9,58% în funcție de în­deplinirea unor condiții precum încasarea sala­riu­lui la banca creditoare.

CEC Bank, sin­gu­ra bancă a sta­tu­lui român din top ze­ce bănci după ac­tive, are un DAE de 10,4% pentru acest tip de credit, dar această dobândă poa­te crește sau poa­te scădea în funcție de tipul de credit ales și în funcție de încasarea salariului și a costurilor asociate riscului.

Dobânda DAE practicată de Alpha Bank este de 11,85% și se poate mo­di­fi­ca, de asemenea, în timp ce OTP Bank România oferă o dobândă anuală efec­ti­vă de 11,23%, care poate scădea până la 9,04% în condiții perfecte de creditare.

Garanti Bank practică DAE de 11,71% pe modelul de creditare utilizat în analiză, dar acestea pot varia.

Rata dobânzii de politică monetară a fost menținută de BNR în ultimul an la 2,5% pe an. Volumul creditelor de consum în lei acordate populației era în august la nivelul de 48,5 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Creditul privat total a ajuns în august la o creștere de 8% comparativ cu aceeași lună de anul trecut, soldul urcând la un record de 264,6 mld. lei.

Creditarea a continuat să crească în acest an cu toate că BNR a decis la finalul lui 2018 să impună din 2019 pentru creditele populației în lei un grad maxim de îndatorare de 40% din venitul net, în timp ce pentru creditele în valută pragul este de 20%, atât pentru împrumuturile ipotecare, cât și pentru cele de consum.

Economia României crește în continuare pe baza consumului. Ritmul de creștere economică s-a temperat în T2/2019, la 4,4% an/an, de la 5% în T1/2019. În primul semestru din 2019, PIB-ul a crescut cu 4,7% față de aceeași perioadă a anului precedent.

În privința creditelor de nevoi personale, dobânzile pot varia mult în funcție de tipul dobânzii, fixă sau variabilă, și de coroborarea cu alte „avantaje” pentru client precum încasarea venitului prin banca respectivă, achiziția odată cu creditul a unor produse de asigurare sau a altor produse de la banca respectivă sau accesarea creditului online.

Astfel, potrivit datelor agregate de platforma conso.ro, cea mai redusă dobândă anuală efectivă (DAE) din piață este la BCR, unde costul poate scădea chiar și până la 8,01% în cazul unor condiții de „creditare perfectă” pentru creditul de nevoi personale cu dobândă fixă în cazul încasării venitului la această bancă pentru produsul Divers.

A doua cea mai redusă dobândă din piață vine pentru clienții Patria Bank, care au și asigurare de viață și asigurare de imobil și aleg dobândă variabilă, ceea ce duce la un DAE de 8,79% pe produsul Patria Plus.

A treia cea mai redusă DAE este în cazul Băncii Transilvania, pentru dobândă fixă, încasarea venitului la BT și accesarea creditului online, cu o dobândă de 8,83%.

De asemenea, OTP Bank oferă pentru creditele accesate online, pentru clienții care încasează venitul la bancă și în cazul dobânzii variabile, un DAE care pleacă de la 8,92%.

Top cinci dobânzi din piață este completat de Idea Bank, pentru clienții care încasează salariul la bancă, creditul VIP cu dobândă variabilă la DAE de 9,04%.