TOPUL salariilor din România. Angajații cărora aproape li s-au dublat veniturile într-o singură lună

Publicat: 09 05. 2017, 10:29

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (5.880 de lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.369 de lei).

În luna martie 2017 comparativ cu aceeași lună din 2016, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,2%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 114%. Indicele câștigului salarial real a fost de 104,6% pentru luna martie 2017 față de luna precedentă.

În martie 2017 față de luna precedentă, cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (+40,9%) și în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (24,8%).

Salariile din domeniul fabricării produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea produselor din tutun, industria metalurgică, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, fabricarea altor mijloace de transport a înregistrat o creștere între 10,5% și 18,5%.

Salariile din comerțul cu ridicata și cu amănuntul au raportat o creștere între 6,5% și 9,5%, iar cele din sectorul fabricării calculatoarelor, a produselor electronice și optice și a echipamentelor electrice au raportat o creștere între 5% și 6,5%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+4,9%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în sănătate și asistență socială (+1,1%) și în administrația publică (+0,2%).

„În martie 2017 comparativ cu februarie 2017, în toate activitățile din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturilor în natură și ajutoarelor bănești, plății sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou). De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte)”, se arată în comunicatul INS.

„În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an”, se mai arată în comunicatul citat.