Tranzacția anului: Rompetrol, cumpărată de chinezi

Publicat: 29 04. 2016, 21:48

Conform înțelegerii dintre KMG – CEFC, compania din China își asumă în cadrul KMGI o serie de obligații, prin care aceasta va efectua investiții în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană și țările adiacente.

Sub denumirea « Silk Way» (Drumul Mătăsii), proiectul comun al companiei naționale din Kazahstan – KMG și al companiei din China – CEFC in cadrul KMGI se va dezvolta având ca baza KMGI si subsidiarele sale. O echipă mixtă de lucru formată din experți din Kazahstan, China si România a realizat un volum important de activități pregătitoare – semnarea în 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Înțelegere în prezenta prim miniștrilor din Kazahstan și China, dar și validarea pe 29 ianuarie 2016 de către părțile semnatare a Condițiilor principale ale tranzacției (Term Sheet).

„Sunt convins că în parteneriat cu un investitor puternic, compania va reuși să avanseze considerabil, utilizând KMGI si subsidiarele sale drept platforma comună pentru dezvoltarea business-ului”, declară Sauat Mynbayev, președintele CN KMG.

Tranzacția va fi supusă unor măsuri prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finală din partea autorităților competente europene și chineze, dar și alte instituții abilitate. Data estimată pentru finalizarea acesteia este octombrie 2016.

La finalul anului trecut, a apărut informația potrivit căreia compania chineză CEFC China Energy Company Limited ar fi ajuns la un acord cu kazahii de la KazMunayGas pentru preluarea unui pachet de 51% din KMG International BV, firmă înregistrată în Olanda sub care funcționează acum fostul Rompetrol Group. KMG Inter­national este o entitate controlată în proporție de 100% de KazMunayGas, compania de petrol și gaze a statului kazah, prin care sunt deținute rafinăria Petromidia, benzinăriile din România, dar și cele pe care grupul le are în regiune. O eventuală tranzacție ar veni în contextul în care pentru prima dată în ultimii 11 ani de zile Rompetrol Rafi­nare, compania care administrează rafi­năria Petromidia, a intrat pe profit. Paradoxal, tocmai prăbușirea barilului de petrol, care forțează mâna kazahilor să renunțe la active, a adus câștigurile în conturile unității din Năvodari. Astfel, potrivit rezultatelor individuale, Rom­petrol Rafinare a terminat anul trecut cu un profit net de 84,2 mil. lei (circa 19 mil. euro) față de minusul de peste un miliard de lei din 2014, chiar și după o scădere de peste 27% a cifrei de afaceri până la 9,8 miliarde de lei.

Citește în continuare pe zf.ro.