TULCEA. Principalele dezavantaje ale traiului în județul Tulcea: parcuri mici și un procent scăzut al locuințelor conectate la rețeaua de canalizare

Publicat: 09 04. 2013, 09:31
Actualizat: 20 03. 2019, 16:46

Spațiile verzi sunt greu de găsit în localitățile din Tulcea, iar speranța de viață a locuitorilor din județul cu deschidere la Marea Neagră este a doua cea mai scăzută din România, tulcenii trăind în medie cu doi ani mai puțin decât românii din alte regiuni.

Tulcea s-a poziționat pe locul 29 în topul județelor cu cel mai bun nivel de trai din România, clasament realizat de gândul pe baza a șapte indicatori socio-economici oficiali.

Mai exact, au fost luate în calcul, cu ponderi diferite în funcție de relevanță, rata șomajului, salariile medii nete, suprafața spațiilor verzi din localități, rata criminalității, procentul gospodăriilor racordate la rețeaua de canalizare, productivitatea (PIB-ul pe cap de locuitor) și speranța de viață.

Județul Tulcea a obținut cele mai multe puncte la capitolul rata criminalității. La nivelul anului 2011, circa 181 de persoane la 100.000 de locuitori au fost găsite vinovate de către o instanță de judecată, la nivel național cifra privind numărul condamnaților definitiv fiind cu circa 23,2% mai mare.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Media generală a județului a fost trasă în sus și de nivelul salariilor. Cu toate acestea, lefurile tulcenilor, în medie de 1.327 de lei pe lună, sunt cu 13% mai mici decât media națională.

Printre cele mai importante companii din județ se numără filiala locală a constructorului sud-coreean de nave STX, care a avut în 2011 afaceri de peste 119,2 milioane de euro și a asigurat locuri de muncă pentru peste 2.740 de persoane, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP).