UE riscă să plătească 450 de milioane de euro Marii Britanii pentru un complex de birouri evacuat din cauza Brexit

Publicat: 10 01. 2024, 17:50

Uniunea Europeană ar putea fi nevoită să achite Marii Britanii până la 450 de milioane de euro pentru chiria pentru un complex de birouri din Londra care era ocupat înainte de Brexit de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA).

Agenția Europeană a Medicamentelor semnase în 2014 un contract pe 25 de ani, în valoare de 500 de milioane de lire sterline (580 de milioane de euro), pentru un complex situat în zona Canary Wharf din Londra. În contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) s-a mutat din Londra în Amsterdam și a subînchiriat spațiul companiei americane WeWork, care însă a intrat între timp în faliment și nu a mai plătit chiria de la 1 ianuarie 2024.

Înalta Curte de Justiție din Londra a respins argumentele Bruxellesului privind posibilitatea anulării contractului inițial de închiriere în contextul producerii Brexit, conform cotidianului The Telegraph.

Agenția Europeană a Medicamentelor s-a adresat Parlamentului European, cerând 30 de milioane de euro anual pentru achitarea chiriei în Londra până când va fi găsit un alt client pentru preluarea contractului. Bruxellesul a achitat deja trei milioane de euro pentru plata chiriei în primul trimestru din 2024.

Potrivit cotidianului Financial Times, complexul de birouri are contract cu Agenția Europeană a Medicamentelor până în anul 2039, ceea ce ar genera un cuantum total al chiriei de 450 de milioane euro.

Agenția Europeană a Medicamentelor a transmis că problemele financiare generate de fostul sediu din Londra îi afectează activitățile.

”Povara financiară și în materie de resurse umane asociată administrării și menținerii fostului sediu distrage atenția Agenției Europene a Medicamentelor de la mandatul esențial de protejare a sănătății oamenilor și animalelor”, a comunicat instituția.

Agenția Medicamentului poartă negocieri cu firma americană WeWork în efortul de a găsi o soluție. ”Înainte de a fi luată vreo decizie, trebuie să așteptăm rezultatul negocierilor cu firma care preluase contractul, iar discuțiile sunt confidențiale”, a declarat un reprezentant al Agenției Europene al Medicamentelor.

Foto: Profimedia

Citește și:

Germania se teme de escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu /Marea Britanie îi amenință pe militanții huthi din Yemen