Un NOU LANȚ DE BENZINĂRII în România. Planurile Gazprom Neft pentru următorii ani

Publicat: 04 07. 2012, 10:43
Actualizat: 25 06. 2013, 19:19

Compania sârbă de petrol și gaze NIS, controlată de grupul rus Gazprom Neft, vrea să dețină până la sfârșitul acestui an 40 de benzinării în România și vizează extinderea rețelei la 120 de unități până în 2014, potrivit unui plan de investiții prezentat de companie.

NIS va investi în următorii trei ani 500 milioane de euro pe an, 40% din fonduri fiind alocate modernizării rețelei de 250 de benzinării pe care o deține în Serbia și extinderii operațiunilor în Bulgaria, Bosnia-Herțegovina și România, transmite Bloomberg, care îl citează pe Kirill Kravchenko, directorul general al companiei sârbe.

„Vom finaliza în curând reconstrucția principalei rafinării, de la Pancevo (Serbia – n.r.) și vrem să ne asigurăm că rețeaua de retail va sprijini plasarea pe piață a produselor de la rafinărie”, a afirmat el. Rafinăria de la Pancevo va produce carburanți Euro-5.

Astfel, NIS vrea să dețină câte 40 de benzinării în România și Bulgaria până la sfârșitul acestui an și vizează extinderea rețelei din cele două țări la 120, respectiv 80 de unități până la sfârșitul anului 2014.

Din 2016, investițiile NIS se vor dubla și se vor concentra pe descoperirea de noi surse de petrol și gaze.

Companie integrată vertical, NIS deține câmpuri petrolifere și gazeifeer în nordul Serbiei și în Angola. Compania a format anul trecut un parteneriat cu East West Petroleum (Canada) pentru explorare în România. NIS a urmat strategii similare în Bosnia și Ungaria, unde are parteneriate cu Neftegazinkor, respectiv Rohoel Aufsuchungs (Austria).

Planurile de investiții ar putea fi revizuite în cazul întârzierii prelungite a plăților în contul datoriilor Srbijagas, compania de gaze de stat din Serbia, care are de achitat 120 milioane euro către NIS pentru gazele livrate.

În luna martie, a anunțat că are un buget de 588 milioane de dolari pentru acest an destinat explorărilor de petrol și gaze în România, Ungaria și Bosnia-Herțegovina.

NIS a fost privatizată în 2008, fiind preluată de compania rusă de stat Gazprom Neft pentru 400 milioane euro, cu un angajament de investiții de 550 milioane euro.