Verbund: România nu oferă cele mai bune condiții pentru proiecte de energie regenerabilă

Publicat: 02 10. 2012, 11:49
Actualizat: 23 03. 2019, 10:10

România nu oferă, în prezent, cele mai bune condiții pentru derularea investițiilor în energie regenerabilă, din cauza întârzierilor companiilor de stat în construcția unor unități de producție a energiei și a instabilității politice, a declarat directorul general al Verbund România, Ovidiu Pop, informează Mediafax.

„Din păcate, în acest moment nu este un mediu prielnic de a discuta posibilități de investiții. Trebuie să existe o continuitate, profesionalism în acest domeniu. Trebuie să avem și partea de (energie – n.r.) clasică, unități de pompaj, termocentrale cu pornire rapidă, astfel încât siguranța sistemului să nu fie pusă niciodată în pericol”, a afirmat Pop prezent la un seminar pe tema energiilor regenerabile.

Pop a amintit de proiectul hidrocentralei Tarnița, care ar urma să fie construită de compania de stat Hidroelectrica. Hidrocentrala Tarnița ar avea rolul de a contribui la echilibrarea sistemului energetic național, după ce vor fi construite mai multe parcuri eoliene.

Hidroelectrica încearcă de mai mulți ani să atragă parteneri pentru realizarea Tarnița, investiție evaluată la 1,1 miliarde euro, dar încă nu a găsit vreunul. Hidroelectrica a intrat în insolvență la finele lunii iunie.

Parcurile eoliene au nevoie de unități de producție a energiei pentru reglare, având în vedere că energia pe care o produc este fluctuantă și poate produce dezechilibre în sistem.

„Colegii de la Hidroelectrica sunt în această perioadă într-o situție mai delicată, nu și-au fixat încă strategia privind investițiile. (…) În momentul în care Hidroelectrica va decide și compania Verbund își va revizui poziția privind investițiile din România. Deocamdată ce este cert este că Verbund își dorește să finalizeze această investiție în parcuri eoliane”, a continuat Pop.

Verbund a finalizate parcuri eoliene de 100 MW și are în construcție alte unități cu o putere tot de 100 MW.

„Toți cei 200 MW ar fi trebuit finalizați până în decembrie 2012, dar din cauza unor întârzieri inerente unor astfel de investiții termenul a fost extins până în primul trimestru al anului viitor”, a afirmat Pop.

El a adăugat că Verbund ar putea construi alt parc, de aproape 60 MW, dar încă nu a luat decizia, așteptând să vadă cum evoluează situația economică și politică în România.

Grupul Verbund, deținut de statul austriac, a anunțat în august că vizează investiții totale de peste 300 milioane euro în parcuri eoliene în România până în 2013.

În România sunt instalate parcuri eoliene cu o putere cumulată de 1.500 MW, capacitate comparabilă cu cea a celor două reatoare nucleare de la Cernavodă, de peste 1.400 MW.

Proiectele de parcuri eoliene au atras în ultimii ani interesul investitorilor, români și străini, și datorită sprijinului acordat de autorități unor astfel de proiecte prin sistemul certificatelor verzi.