Veste bună pentru români. Ce s-ar putea întâmpla cu dobânzile pentru creditele ipotecare și de consum

Veste bună pentru români. Ce s-ar putea întâmpla cu dobânzile pentru creditele ipotecare și de consum
Publicat: 21/02/2018, 08:13
Actualizat: 25/03/2019, 21:40

„Am stabilit și s-a votat ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depășească cu de 2,5 ori dobânda de referință a Băncii Naționale. Astăzi dobânda BNR fiind de 2,25, asta înseamnă că dobânda maximă care poate fi percepută pentru creditele ipotecare ajunge undeva la 5,4%. În ceea ce privește dobânda maximă care poate fi percepută la creditele de consum, aceasta nu poate depăși mai mult de 18%. Am luat aici referința dobânda maximă pe care statul român o percepe debitorul atunci când sunt deposedați de bunuri. Ca să eliminăm orice fel de discuție care a existat și care va mai exista în spațiul public că ar exista o limitare a dreptului agenților economici într-o piață liberă, este o practică europeană. Sunt foarte multe țări din Europacare practică o limitare a dobânzilor. Am decis ca și noi, în România, să intrăm în rândul țărilor europene în ceea ce privește creditarea”, a declarat senatorul PNL Daniel Zamfir, inițiatorul proiectului de lege.

El a precizat că prevederile se vor aplica atât băncilor, cât și instituțiilor financiare non-bancare și se vor aplica noilor contracte, nu și celor în derulare.

„Am stabilit foarte clar ca DAE să nu depășească respectivele plafoane. Am decis să introducem acest amendament și să plafonăm DAE pentru că, de cele mai multe ori, chiar dacă am fi plafonat dobânda remuneratorie sau pe cea penalizatoare, ar fi existat diverse mecanisme de introducere a spețelor bancare, comisioane și așa mai departe, care să fi ridicat DAE. Pe noi ne interesează ca cetățenii români să știe foarte clar cât vor plăti dobândă. Ori, limitând DAE, știm foarte clar, de la bun început, cât va fi dobânda pe contract”, a mai spus senatorul liberal.

Proiectul de lege urmează să fie votat și în plenul Senatului, Camera Deputaților fiind for decizional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase