Viorica Dăncilă anunță modificări privind Fondul de Dezvoltare și Investiții

Publicat: 23 05. 2019, 13:54

„În ședința de Guvern de astăzi (joi – n.r.) îmbunătățim Fondul de Dezvoltare și Investiții preluând propuneri din teritoriu. În doar 20 de zile au fost depuse 1.000 de cereri finanțare. Extindem acest program. Pentru că România are nevoie de infrastructură modernă includem în domeniul principal al fondului și finanțarea pentru aeroporturi. Simplificăm procedura de solicitare a finanțării pentru că ne dorim mai multă eficiență în realizarea proiectelor. Astfel, eliminăm autorizația de construcție din lista documentelor necesare la depunerea dosarului de solicitare a finanțării. Pentru a nu exista confuzii fac precizarea că acest document va fi în continuare obligatoriu pentru începerea proiectului de construcție”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a adăugat actul normativ prevede și instituirea unui mecanism pentru simplificarea procedurilor penru fondurile sau societățile de investiții, astfel încât acestea să poată participa la proiecte în regim de parteneriat public-privat.

„Reglementăm modul de implicare a fondurilor sau societăților de investiții, inclusiv a fondului de admininistrare privat care doresc să participe în parteneriat public privat la realizarea proiectelor strategice. Instituim un mecanism simplu prin care fondurile sau societățile de investiții vor transmite scrisori de intenție către Comisia Națională de Strategie și Prognoză până la aprobarea studiului de fezabilitate”, a completat șeful Executivului.

„Pentru a finanța cât mai multe proiecte, vor fi eligibile și alte cheltuieli cum ar fi cele cu utilitățile, cele de proiectare, studiile de fezabilitate sau expertizele tehnice. Așa cum am mai subliniat, 2019 este pentru guvern anul investițiilor pe care dorim să le realizăm atât din fonduri de la buget, fonduri europene cât și prin finanțare privată. În acest scop reglementăm modul de implicare a fondurilor sau societăților de investiții, inclusiv a fondului de pensie administrate privat care doresc să participe în parteneriat public privat la realizarea proiectelor strategice”, a completat premierul.

Ea a adăugat actul normativ prevede și instituirea unui mecanism pentru simplificarea procedurilor penru fondurile sau societățile de investiții, astfel încât acestea să poată participa la proiecte în regim de parteneriat public-privat.

„Am avut discuții cu fondurile internaționale de investiții care au un mare interes pentru a finanța astfel de proiecte. Instituim un mecanism simplu prin care fondurile sau societățile de investiții vor transmite Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză scrisori de intenție cu privire la finanțarea unor proiecte până la aprobarea studiului de fundamentare. Prin aceste modificări vom asigura surse financiare suplimentare, pentru realizarea proiectelor în parteneriat public privat”, a completat șeful Executivului.