Vodafone cere Ungariei să renunțe la introducerea taxei pe Internet

Publicat: 30 10. 2014, 16:33

„Un guvern responsabil ar trebui să fie capabil să ia decizia să revoce planul greșit, întrucât ar introduce o taxă unică la nivel global într-un domeniu esențial pentru Ungaria și dezvoltarea ei economică”, afirmă Massidda într-o declarație scrisă transmisă Wall Street Journal.

Autoritățile din Ungaria intenționează să introducă de anul viitor o taxă de 150 de forinți (0,5 euro) pe gigabit, pentru traficul pe Internet, cu limite aplicate taxei în cazul persoanelor fizice.

Guvernul a modificat planul pentru a limita taxa, după ce zeci de mii de oameni au protestat weekend-ul trecut și marți seara, la Budapesta și alte orașe din țară.

„Planul a fost o mare surpriză și în același timp o mare dezamăgire, pentru că a fost înaintat Parlamentului fără consultarea industriei”, a spus Massidda.

Potrivit planului revizuit al guvernului, abonații individuali vor plăti o taxă lunară echivalentă cu 2 euro pe lună, în timp ce companiile vor plăti până la 5.000 de forinți (16,2 euro) pentru fiecare abonament deținut.

„Accesabilitatea cât mai largă a Internetului face de fapt parte din planurile strategice ale guvernului”, a adăugat oficialul Vodafone.

Grupul britanic a convenit la sfârșitul lunii septembrie să plătească 30,2 miliarde de forinți (97,8 milioane euro) în Ungaria, pentru diferite frecvențe de broadband mobil. Incluzând sumele plătite pentru licențe de alte companii în urma licitației, Ungaria a obținut în total 130,6 miliarde de forinți (422 milioane euro), din vânzarea de frecvențe neutilizate.

Vodafone a refuzat să comenteze informații publicate de cotodianul Nepszabadsag potrivit cărora ar putea să nu semneze contractul de achiziții de frecvențe.

Massidda a mai spus că guvernul ar trebui să revoce planul de taxare a Internetului întrucât este în detrimentul utilizatorilor, al furnizorilor de servicii și al competitivității țării.

Ungaria aplică deja TVA de 27% serviciilor de Internet. În plus, companiile de telecomunicații vor plăti o taxă specială pentru fiecare mesaj text și minut de convorbire prin rețele fixe și mobile, taxa lunară fiind limitată în cazul persoanelor fizice.

Noua taxă va fi introdusă pentru a compensa reducerea veniturilor bugetare provocate de faptul că abonații au înlocuit în ultimii ani apelurile telefonice tradiționale și mesajele text cu alternative mai ieftine pe Internet, a explicat guvernul.

Aproximativ 100.000 de persoane au participat, marți seară, la manifestația organizată la Budapesta în semn de protest față de taxa suplimentară pe Internet, acesta fiind cel mai mare miting organizat de când Guvernul Viktor Orban a ajuns la putere în anul 2010, potrivit unor surse citate de Reuters.

Proiectul este criticat dur de Comisia Europeană, care a cerut retragerea acestuia.

Cabinetul conservator condus de Viktor Orban a respins acuzațiile privind încălcarea libertăților democratice, subliniind că este vorba de echilibrarea regimului fiscal în toate domeniile de activitate.