ZILE LIBERE 2013. Cât pierde economia din cauza celor 3 zile libere în plus acordate bugetarilor – ZF

Publicat: 13 12. 2013, 09:33
Actualizat: 11 01. 2020, 13:28

ZILE LIBERE 2013. Zile libere „de la guvern” sunt populism și risipă, a declarat, pentru ZF, Doru Lionăchescu de la Capital Partners. Liberele oferite „cadou” de guvern angajaților bugetari costă economia 390 de milioane de euro, aceasta fiind, în linii mari, valoarea PIB-ului nerealizat în cele trei zile lucrătoare (27 decembrie, 31 decembrie și 3 ianuarie) în care 1,2 milioane de angajați din sistemul bugetar nu vor lucra.

„Vorbim la pereți. Eficiența economică, competitivitatea, fair-play-ul față de mediul economic par să nu conteze pentru guvernanți. Este o irosire de resurse care nu are nicio rațiune economică. Iar pierderile se pot cuantifica folosind un indicator utilizat la nivel internațional, PIB-ul nerealizat, calculat prin împărțirea PIB-ului la numărul total de zile lucrătoare. În România, o zi lucrătoare în care angajații nu merg la serviciu înseamnă un PIB nerealizat în valoare estimată de peste 500 de milioane de euro”, a explicat Doru Lionăchescu, președinte al casei de investiții și consultanță Capital Partners, pentru ZF.

Nu e prima dată când guvernul este generos cu bugetarii în materie de acordare de zile libere, pentru ca angajații să aibă weekenduri prelungite sau pentru a crea „punți” libere între sărbători. Astfel, pe lângă cele nouă zile libere de sărbătoare legală (care cad în timpul săptămânii), angajații bugetari au mai avut parte anul acesta de alte trei zile libere date de guvern (2 și 3 mai, precum și 16 august), iar la finele anului trecut au mai beneficiat de două zile libere „bonus” de sărbători de iarnă (pe 24 și pe 31 decembrie 2013).

ZILE LIBERE 2013. Mai bine să stea casă decât să fie la serviciu cu gândul la sărbători

Mihai Matyas, directorul general al La Fântâna (cel mai mare îmbuteliator local de apă în watercoolere), nu crede că această măsură va afecta rezultatele macroeconomice ale țării și că, oricum, este mai bine că angajații stau acasă în loc să fie la serviciu, dar cu gândul la sărbători.

„Nici în eficiența recuperărilor de sâmbătă nu cred. Poate că acest cadou făcut de guvern unui sfert din numărul total de salariați să spună multe lucruri despre eficiența muncii, că putem face aceleași lucruri în timp mai scurt. Astfel, s-ar putea lua măsurile necesare pentru creșterea productivității angajaților”, a mai spus Matyas.

Citește articolul integral în Ziarul Financiar.