BANI. Investiție de peste 3 milioane de euro pe care Ministerul Mediului vrea să o facă în Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului

Publicat: 07 07. 2020, 15:42
Actualizat: 21 09. 2020, 14:28
Costel Alexe, ministrul Mediului, a făcut anuntul investitiei. Foto: Alexandra Pandrea, Gândul

Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) va fi extinsă cu 60 de staţii de monitorizare noi, investiţia în acest proiect fiind de 3,17 milioane de euro, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

„ După mulţi ani de aşteptare, astăzi suntem în măsură să vă anunţăm că facem cea mai mare investiţie în monitorizarea calităţii aerului din România, din ultimii zece ani. Pregătim, şi va fi urcată în această săptămână, licitaţia pentru extinderea Reţelei de Monitorizare a Calităţii Aerului cu peste 60 de staţii noi care să măsoare aerul din toată ţara.

După cum bine ştiţi, Reţeaua are în acest moment 148 de staţii în funcţiune la nivel naţional. Prin extinderea ei vom creşte punctele de măsurare a poluanţilor din aer cu 40%, ajungând astfel la 208 staţii de măsurare a calităţii aerului la nivel naţional” a anunțat marți ministrul Mediului, Costel Alexe.

Costel Alexe: Un milion de euro sunt fonduri europene

Potrivit oficialului, investiția este de 3,17 milioane de euro.

„Întreaga investiţie pe care o face ministerul în această modernizare a Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului este de 3,17 milioane de euro, din care 2,17 milioane de euro sunt bani de la Administraţia Fondului pentru Mediu, iar un milion de euro bani ce vin din fonduri europene, prin POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), mai exact 5 milioane de lei”, a afirmat Alexe, citat de Agerpres.

Costel Alexe vrea sancționarea celor care hrănesc urșii

Ministrul a vorbit la conferință și despre problema urșilor din România.

Costel Alexe a afirmat că ursul nu este un animal de companie, iar oamenii trebuie să înţeleagă acest lucru şi să nu mai hrănească urşii. Ministrul Mediului a adăugat că există un cadrul legal pentru sancţionarea persoanelor care hrănesc acest animal sălbatic şi speră ca autorităţile să îşi facă datoria şi să aplice amenzi dacă observă astfel de cazuri.